Promijenjen stav?

Uslovi za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koje je iznio premijer Albin Kurti, poznavaoci političkih prilika u Prištini i Beogradu vide drugačije.

Artan (Muhaxhiri) Muhadžiri, inače profesor sociologije na Univerzitetu u Prištini, smatra da su uslovi koje je izneo Kurti snažna poruka za međunarodnu zajednicu.

S druge strane, Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose, ocenjuje da premijer Kosova uslovljavanjem formiranja Zajednice, zapravo pokušava da nametne stav da bi ona trebala da obuhvati samo četiri opštine na severu.

Na Kosovu ima deset opština sa srpskom većinom: šest južno od Ibra - Gračanica, Štrpci, Klokot, Parteš, Ranilug i Novo Brdo - dok su četiri na severu teritorijalno povezane – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, koji se od 2011. godine vodi posredstvom Evropske unije.

Međutim, Kosovo je do sada odbijalo da implementira taj sporazum uz obrazloženje da nisu moguća udruživanja na nacionalnoj osnovi ali i zbog zabrinutosti da bi ona izgledala kao entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Poslednji put je takvo nešto Kurti izjavio 1. februara, da bi dan kasnije ipak izašao sa uslovima pod kojim bi Zajednica bila prihvatljiva.

Koji su uslovi?

Kurti je 2. februara na sednici Skupštine navdeo da Zajednica mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, da se promeni ime jer ne može da bude monoetnička, te da nema nikakva izvršna ovlašćenja već da služi isključivo saradnji između opština.

Traži i da se pre njenog osnivanja ugase paralelne strukture Srbije na severu Kosova, da se "preda svo nelegalno oružje", da bude deo konačnog sporazuma i da se formira nakon međusobnog priznanja.

Takođe, od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traži da povuče pisma koja je uputio državama članicama EU da ne prihvate zahtev Kosova za članstvo u Uniji.

Nezavisnost Kosova ne priznaje pet država članica EU: Grčka, Rumunija, Slovačka, Kipar i Španija.


Da li je Kurti promenio stav?

Politički analitičar Artan Muhadžiri smatra da je kosovski premijer postavljanjem uslova izrazio spremnost da se odmakne od svojih ranijih stavova i potraži kreativna rešenja kako bi se postiglo nešto oko čega se sve strane slažu.

"Jer samo takvim pristupom mogu da se normalizuju narušeni odnosi sa našim saveznicima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom. To je veoma važna promena jer pokazuje drugačiji nivo komunikacije na temu Zajednice, jer to više nije automatsko odbijanje, kao što je bilo do sada", navodi Muhadžiri za Radio Slobodna Evropa(RSE) i dodaje da je Kurti dao prostor razgovoru.

Prema njegovoj oceni, zahtevi kosovskog premijera za Zajednicu opština sa srpskom većinom su prihvatljivi, osim onog koji se odnosi na njeno formiranje nakon postizanja konačnog sporazuma i međusobnog priznanja.

"To može biti problematično zbog okolnosti, zbog čitavog komplikovanog geopolitičkog konteksta, ne može se očekivati da će Srbija jednostavno priznati Kosovo. Ali, više nego sigurno, trebalo bi da se uradi neki kreativni modalitet kako bi se pronašla sredina gde bi Srbija prihvatila postojanje države Kosovo, uz izvesnu razliku od uobičajenih priznanja", kaže Muhadžiri.

Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose u izjavi za RSE kaže da Kurti pokušava da iz Zajednice izuzme šest opština sa srpskom većinom na jugu jer je "lakša transformacija Zajednice ako ona preraste u regionalnu autonomiju severa".

"Time bi se dala prilika kosovskoj Vladi da konačno izađe sa nekim predlogom integracije. Nijedna kosovska Vlada nije imala program integracije, imaju samo program proterivanja srpskih institucija i ostvarivanja pune suverenosti. Ja ih razumem, ali to je neproduktivna politika", smatra Janjić.

U svim srpskim sredinama na Kosovu funkcionišu paralelne institucije Srbije, kao što je Pošta, Centri za socijalni rad, Fond za penzijsko i zdravstveno osiguranje i druge.

Takođe, sve zdravstve i obrazovne institucije rade u sistemu Srbije, a zaposleni dobijaju takozvani kosovski dodatak od 50 odsto na osnovnu platu.

Janjić u izjavi za RSE podvlači da kosovske vlasti moraju da shvate da je rešenje statusa Kosova zapravo rešenje statusa srpske zajednice.

"Ne može se srpska zajednica na Kosovu tretirati kao jedna od manjina. Ona je jednostavno vrlo važna manjina da bi Kosovo postalo država. To je bazični problem koji se ne razume, a Beograd ga često zloupotrebljava", kaže Janjić.

Šta kaže opozicija na Kosovu?

Lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdihxiku) je kritikovao jedan od uslova koje je postavio kosovski premijer za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a to je razoružanje severa.

Abdidžiku je naveo da to pitanje nije deo dijaloga sa Srbijom već dužnost premijera i organa za sprovođenje zakona.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard (Abelard) Tahiri je rekao da ne zna da li je slučajnost ili sinhronizacija Kurtija i Vučića da, u vreme kada se u Skupštini Srbije raspravlja o dijalogu sa Kosovom, premijer Kosova govori o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Ovaj trenutak je dobra koordinacija između dva lidera, Kurtija i Vučića, koji u isti dan, u istom trenutku, daju važne vesti u kom pravcu će ovaj sporazum ići. Ono što je važno jeste radikalna, drastična promena Kurtijevog diskursa", rekao je on.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja deluje uz podršku Beograda za sada se nije oglašavala. RSE se ovoj partiji obratio upitom da prokomentariše uslove Kurtija oko formiranja Zajednice, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Odgovor Srbije

Uslove premijera Kosova Kurtija za formiranje Zajednice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je "bajkom".

On je rekao da Kurti ustvari neće da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Inače, zvanični Beograd insistira da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira onako kako je dogovoreno u Briselu 2013.

Potom su 2015. godine utvrđeni principi, ali je Ustavni sud Kosova konstatovao da oni nisu u skladu sa 23 člana Ustava Kosova uz zaključak da ipak mogu biti prilagođeni statutom ili nekim podzakonskim aktom.

Šta je do sada urađeno?

Međunarodna zajednica godinama poziva Kosovo da sprovede sporazum o Zajednici a ambasada Sjedinjenih Država u Prištini je 31. januara i održala diskusiju na tu temu. Prisustvovali su predstavnici Vlade i predsedništva Kosova, te opozicionih političkih partija i civilnog društva.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier je rekao da njegova zemlja "ne podržava nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova" ili koji "ugrožava suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter Kosova".

Ipak, podvukao je da SAD očekuju od Kosova da ispuni svoju obavezu te ponovo pozvao Vladu da da svoje predloge oko formiranja Zajednice.

Od Kosova su isto ranije zatražili specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), te savetnik Stejt Departmenta Derek (Chollet) Šole.