Bez toga nema stabilnosti

Lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je u intervjuu za Glas Amerike da njegova stranka ostaje pri stavu da Zajednicu srpskih opština treba uspostaviti kao dio opšteg sporazuma Kosova i Srbija, koji treba da podrazumeva i međusobno priznanje, jer bez toga, kaže, nema stabilnosti.

On je kritikovao premijera Albina Kurtija zbog nedostatka koordinacije sa SAD, uz ocjenu da je stav Kurtija o ZSO “lažan”.

Na pitanje da li je za njega prihvatljiv francusko-njemački prijedlog, Krasniqi je odgoorio da je imao mnogo primjedbi na verziju koju je video, a koja je, kaže, bila originalna.

“Nisam smatrao da se tim dokumentom može postići dugoročno rješenje. Ali vjerujem da vlada, prije svega premijer, treba da se angažuje na unapređenju i promjeni tog teksta, ali prije svega, da van tog teksta dobije garancije međunarodnih partnera u korist Kosova”, rekao je Krasniqi.

On je kazao da PDK ima dosljedan stav po pitanju dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, pa i po pitanju ZSO, za koju očekuje da bude dio opšteg sporazuma.

Kako je rekao, stav PDK ima pet glavnih tačaka - centralni stub konačnog, pravno i međunarodno obavezujućeg sporazuma za Kosovo i Srbiju treba da bude očuvanje unitarnog karaktera Kosova, zatim priznanje pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo, početak procesa članstva u NATO u Partnerstvu za mir, dobijanje statusa države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i kao najvažnije - međusobno priznanje.

Dodao je da ZSO mora da bude uspostavljena samo onako kako je odlučio ustavni sud, u čijoj je presudi predviđeno kakva ovlašćenja može da ima.

Naveo je da je Kosovo uvijek imalo konstruktivnu ulogu, koju mora da zadrži.

“U našoj novoj istoriji nema uspjeha bez SAD. Danas je najveća opasnost koju vidimo ovaj otpor, ne prema ZSO, već prema SAD. To je naš zahtjev sve vrijeme dok je Kurti na vlasti, da se akcije u vezi sa vitalnim pitanjima za Kosovo i građane, koordiniraju, prije svega, sa SAD”, rekao je Krasniqi.

Naveo je i da je Kurti, kada je bio u opoziciji, gradeći lažni stav po pitanju ZSO, zapravo obezbjedio sebi ne samo opstanak, već i glasove koji su ga doveli na mjesto premijera, ali i dodao da je on danas “talac svoje prošlosti koje se ne može osloboditi”.

Na konstataciju da se na Kosovu, u trenutku razgovara o osjetljivim pitanjima, primjećuje nedostatak saradnje između političkih snaga, Krasniqi je izrazio uvjerenje da po pitanju dijaloga, ZSO do neke tačke i za druga strateška pitanja, te za glavne i krajnje ciljeve dijaloga, vjeruje da su sve strane na “istoj liniji”, sa istim stavovima.

To je, kaže, razlog zašto su u posljednje dvije godine podržavali vlast, vjerujući da će ona biti zaista ozbiljna i odlučna da ostvari ciljeve Kosova.

Kada je riječ o koordinaciji djelovanja stranaka, kaže da je to prije svega pitanje za vlast.

“Ne tražimo i ne želimo da budemo dio diskusija, da sedimo za pregovaračkim  stolom. Dali smo podršku konkretno u vezi sa Srbijom i ostvarivanju ciljeva u tom procesu. Ali se ni u kom slučaju ne može očekivati da ćemo podržati vladu u njenom otporu protiv SAD, jer je to opasno i štetno. Smatramo i da bilo kakve nejasnoće ili neslaganja ne treba da iznesimo javno, već za stolom za diskusiju”, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/VOA