Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti najavio je, u izjavi francuskoj agenciji AFP, da će se suprotstaviti svim zapadnim pokušajima ucjene po pitanju roka za postizanje dogovora sa Srbijom.

AFP navodi da je sve veći pritisak američkih i evropskih izaslanika na Kosovo da postigne dogovor sa Srbijom.

Prema Kurtijevim riječima, Kosovo je sada suočeno sa rokom, da u martu treba da postigne neku vrstu sporazuma sa Srbijom, uprkos brojnim preprekama i nesuglasicama koje negativno utiču na odnose Kosova i Srbije.

„Najveća prepreka je insistiranje i potraga Beograda za vremeplovom. Oni žele da se vrate u prošlost, a to nije moguće“, rekao je Kurti za AFP.

Prema njegovim riječima, "Kosovo je nezavisna zemlja, a za Srbiju je bolje da prizna Kosovo", dodajući da bi takav potez verovatno olakšao i integraciju Beograda u Evropsku uniju.

Kurti je odgovornost za "ćorsokak" pripisao Srbiji, rekavši da se radi o "autokratiji, koja neguje tesne veze sa Moskvom i nastavlja da destabilizuje jugoistočnu Evropu".

AFP konstatuje da se Vašington oslanja na to da će Kurti popustiti u ključnim pitanjima i podsjeća da je američka ambasada na Kosovu ove nedjelje zatražila hitni početak rada na uspostavljanju ZSO.

Pored toga, agencija ukazuje da Kurti nije prisustvovao sastanku u američkoj ambasadi, što ukazuje na rastuće tenzije sa SAD, kao saveznikom Kosova.

"Ne možemo biti ucjenjeni. Ne smemo imati strah. Mi smo hrabri ljudi i ono što tražimo je fer odnos, ravnopravni tretman i međusobno priznanje", ponovio je Kurti.

Rekao je i da "nije fer da se na najproevropskiju, proameričku i najdemokratskiju zemlju na Zapadnom Balkanu vrši pritisak", i dodao da taj pritisak treba usmjeriti ka Beogradu.

AFP navodi i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju građanima, govorio da je dobio ultimatum od zapadnih zemalja da normalizuje odnose sa Kosovom ili će biti izložen mjerama koje bi nanele veliku štetu zemlji.

"Na prvi pogled, čini se da su Kurti i Vučić najnevjerovatniji među liderima koji će postići sporazum, pri čemu je predsjednik Srbije svog kosovskog kolegu javno nazvao „terorističkim ološem“, konstatuje AFP.

„Mogu da govorim o stavovima predsjednika Srbije, ali ne i o njegovom stepenu obrazovanja“, rekao je Kurti.

AFP o Kurtiju piše da je, nekada nazvan "kosovski Che Gevara", prešao put od aktiviste koji je predvodio nasilne ulične proteste do beskompromisnog člana opozicije poznatog po unošenju suzavca u parlament, prije nego što je postao premijer.

"Danas obavlja drugi premijerski mandat, nakon što je ubjedljivo pobjedio na izborima 2021. i nije učinio ništa na umanjenju svoje radikalne posvećenosti odbrani suvereniteta Kosova, pri čemu se zapadne diplomate često žale na njegovu tvrdoglavost na sastancima u četiri oka", dodaje agencija.

"Demokratija i Republika se moraju braniti. Ovo nije lako, ali nema alternative“, poručio je na to Kurti.

Izvor: Kosovo Online