Godišnja revizija

Vlada Kosova je na današnjoj sjednici objavila vrijednost platnog koeficijenta. S tim u vezi, ministar financija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da će vrijednost koeficijenta ove godine biti 105 eura, dok je od januara iduće godine planirano da bude 110 eura, prenosi Ekonomia Online.

Murati je rekao da će se za svaku godinu provjeravati mogućnosti budžeta i prema tim mogućnostima mijenjati koeficijenti.

"Vrijednost koeficijenta za ovu godinu je 105. Dok će u januaru 2024. godine, prema izračunu Ministarstva financija, biti 110. Ovom izmjenom Zakona o proračunu otvara se put novom sistemu plata u Republici Kosovo od ovog mjeseca. S ovim novim sistemom i ovim vrijednostima naknada, ciljali smo i postigli nekoliko osnovnih ciljeva: jednakost i pravednost za plate između kategorija, smanjenje jaza između viših dužnosnika i ostalih, kao i čvrstu podršku za četiri kategorije ključne za funkcioniranje društvo. Novost ovog sistema, osim vrijednosti u razvrstavanju kategorija za javne dužnosnike, je što će se za svaku godinu provjeravati budžetske mogućnosti te će se prema tim mogućnostima mijenjati koeficijenti. Nakon toga više neće biti stagnacije plata dužnosnicima unedogled”, kazao je.