Neće biti Udruženja

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Fitore Pacolli rekla je da je Zajednica opština sa srpskom većinom zamka koju je Kosovo potpisalo prije 10 godina, a sada pokušavaju da sprovedu ovaj sporazum preko onog koji mu se najviše protivio, premijera Albina Kurtija, prenosi Koha.

Ona je gostujući u emisiji "Interaktiv" na KTV rekla da se Pokret Samoopredjeljenje protivio i da će nastaviti da se protivi ovom sporazumu.

„Imali smo slučajeve kada je Kosovu rečeno da mora da prihvati i potpiše demarkaciju sa Crnom Gorom ako želi da dobije vize. U Skupštini je ratifikovan Sporazum o demarkaciji, izgubljeno je preko 8.200 hektara zemlje, izgubljeni su prirodni resursi, vodni resursi, turistička područja i nije dobijena vizna liberalizacija", rekla je poslanica Samoopredjeljenja.

Pacolli je istakla da je to "bila nepravda i nekorektan pritisak i opravdanje tadašnje vlasti da napravi razgraničenje".

"Kosovo je preduzelo nekoliko takvih koraka i zauzvrat nije dobilo ništa u poređenju sa drugim državama, srpskom državom. Insistiramo i nastavićemo da insistiramo da pokažemo međunarodnoj zajednici da nalazimo rješenje koje odgovara svima, a ne rješenje za koje u početku mislimo da će riješiti probleme, ali koje će nas dovesti u zamku iz koje nećemo znati kako ćemo će izaći. Mi smo već u zamci, zamci Udruženja. Podsjetimo, Asocijaciju je prije 10 godina potpisao bivši premijer Hashim Thaçi, zatim poslije dvije godine Isa Mustafa, dok sada pokušavaju da sprovedu sporazum preko Samoopredjeljenja, preko premijera koji se tome najviše protivio. Mi smo se protivili i protivimo se ovom sporazumu. I mi nastavljamo da insistiramo na onome što govorimo da smo u pravu“, rekla je ona.

Ne treba da imamo strukture koje potkopavaju ono što smo do sada gradili.

„Kosovo ne može da pregovara sa Srbijom o reorganizaciji unutar svoje teritorije i da radi stvari u suprotnosti sa njenim Ustavom. Radili smo na izgradnji Kosova kao multietničke države. Ne bi trebalo da bude da sada, kada smo na kraju procesa izgradnje države Kosova, gdje idemo ka napretku kosovske demokratije,da stvaramo strukturu koja će nas blokirati i vratiti na poziciju u kojoj smo bili u početku. Neće biti Udruženja. Mi kao Samoopredjeljenje i dalje imamo taj stav, mi smo protiv jednonacionalnog udruživanja“, naglasila je ona.

Pacolli je izjavila da su nepravedni pristup i pritisak koji na Kosovo vrše međunarodni predstavnici. Ona je dalje dodala da Kosovo ne treba uslovljavati svojim putem ka evropskim integracijama sa Asocijacijom.

„Evropska zajednica i SAD pokušavaju da vode Kosovo i Srbiju ka konačnom rješenju uz obostrano priznanje, ali to nije način na koji to treba da se radi jer pritisak koji se vrši na Kosovo u ovom trenutku nije primjeren jer je Kosovo to dokazalo. da je funkcionisalo, dok Srbija svakim danom postaje sve nekonstruktivnija. Međunarodni pritisak treba da bude na Srbiji”.

Pacolli je navela da je Vlada spremna da razgovara o pravima nevećinskih zajednica, ali ne i izvršnih.

„Moramo se vratiti i videti koliko je posla urađeno da se integrišemo na profitabilan način, ne samo ekonomski za Kosovo, već na način koji vodi ka većem pristupu koegzistenciji. Greške koje su napravljene u prošlosti neće se sada produbljivati jer smo pokušali sa decentralizacijom. Decentralizacija je razdvojila Srbe i Albance tako da više ne žive zajedno i to je narušilo proces integracije. Sada tu podjelu ne smemo produbljivati kroz udruženje. Imamo opštine na jugu u kojima živi većina Srba i koji su integrisani u normalan život. Isto treba da radimo i sa opštinama na sjeveru“, rekla je Pacolli.

Izvor: Kosovo online/Koha