Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je, u intervjuu bečkom nedjeljniku „Profil“, da su brojni ustupci doveli Kosovo na ivicu funkcionalnosti i iznela skeptičnost prema evropskom prijedlogu zbog dvosmislenog jezika koji se u njemu koristi.

"Srbija je već previše dobila. Prije nezavisnosti smo pravili ustupke. U 12 godina dijaloga smo pravili mnoge dalje ustupke. Sve to je našu zemlju dovelo do ruba funkcionalnosti. Nije nam potrebna dalja RS u regionu. Trebaju nam multietnički modeli, a ne etničke podjele“, poručila je ona.

Osmani je, upitana šta Kosovo može ponuditi Srbiji za priznanje, rekla: "Moj odgovor je, nagrada za šta? Nagrada za ratne zločine? Nagrada za destabilizaciju susjeda ? Da li je to što EU želi da nagradi?“.

Ona je istakla da se Srbija ni 24 godine poslije rata nije izvinila za ono što se dogodilo tokom 1990-tih godina, nije priznala zločine, ili počinioce privela licu pravde.

Osmani je, u vezi nedavnog obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, rekla da ne mora da ga sluša da bi znala šta će reći, i da su njegove taktike predvidive.

Na konstataciju da su mnogi ocjenili da je izneo spremnost na kompromis, Osmani kaže da to samo tvrdi, da je to njegova taktika.

"Neposredno pred dogovor on kaže "mi smo spremni za rješenje“, a čim se  sporazum nađe na stolu on ne ispunjava svoje obaveze“, kaže Osmani.

Prenela je da je tako bilo vezano za dogovor o nestalim licima, kada je, kaže Vučić dao zeleno svijetlo za sporazum, a vratio se u Beograd bez da je bilo šta potpisao.

"Ne polažem nikakvu veliku nadu u Vučića. Ne želim da tvrdim da ništa neće potpisati. On je potpisao mnoge sporazume, između ostalih tri, od kada sam ja predsjednica. Jedan od registarskim tablicaa na sjeveru Kosova, jedan od priznavanju kosovskih ličnih karti i jedan energetski sporazum. Nijedan od ta tri sporazuma Vučić nije primjenio. Sa Srbijom se mora uvijek dva puta pregovarati – jednom se mora uvjeriti da potpiše, a drgi put da ono što je potpisala stvarno primjeni. Ovo drugo je teže od prvog“, kaže ona.

Na konstataciju da je Vučić rekao da je Srbija izložena masivnom pritisku EU i SAD, Osmani je kazala da se premalo pritiska vrši na Vučića.

"Realnost je da je Zapad prema njemu previše popustljiv. I to iako je Vučić sve osim prozapadan. Govorim o Vučiću čija je zemlja jedina u Evropi koja nije uvela sankcije protiv Rusije. O Vučiću koji je u Srbiji otvorio humanitarne centre, koji de fakto služe za rusku špijunažu. O Vučiću koji sklapa jeftine sporazume sa Gazpromom, dok Evropa pokušava da se riješi ruskog gasa i nafte. Govorimo o Vučiću koji je od Srbije napravio sigurnu luku za ruske kriminalce i preduzetnike koje su na listi sankcija EU“, rekla je ona.

Osmani kaže da se niko na Balkanu ne plaši da će biti napadnut od Kosova, Crne Gore, Albanije ili Sjeverne Makedonije, ali da posoji strah od destabilizacije od strane Srbije.

Smatra da je Vučić odavno zaslužio da bude sankcionisan od EU, na primjer, kroz zamrzavanje pristupnih pregovora.

"Prekid pristupnih prgovora bi bilo upozorenje političarima u zemlji. Bilo bi tada jasno međunarodnoj zajednici na kojoj je strani Srbija. Srbija nije neutralna, već proruska. Ako smo nešto naučili proteklih godina onda je da popuštanje ohrabruje i jača autokrate da budu još autokratičniji, a za to je najbolji primer Vladimir Putin“, navodi ona.

Osmani kaže da smatra da je sada važno suprostaviti se Vučiću, a ne kada za to bude kasno.

Na konstataciju da Srbija traži nešto zauzvrat za priznanje Kosova i pitanje šta bi to moglo biti ona ukazuje da je upravo ta logika koja se primenjuje u ratu u Ukrajini.

"Ko nagrađuje ratne zločine ohrabruje ih da to dalje čine... Samo kada Srbija povuče pouke iz prošlosti može biti perspektive za održivi mir. Kosovo je spremno da razgovara o pravima srpske manjine, ali to bi bio ustupak Srbima koji žive u našoj zemlji, a ne Beogradu“, objasnila je ona.

 Upitana šta bi poručila Srbima na sjeveru Kosova, rekla je "ne nasjedajte na propagandu, jer je ona razarajuća snaga u društvu“.

"Srbi na sjeveru nemaju strah od mene, već se plaše od Beograda finansiranih i podržanih kriminalnih bandi, koji prete ljudima. U prošlosti je bilo i ubistva, zapaljeni su automobili, kuće. Od toga strahuju“, navodi ona.

Kaže da se dobro sjeća vremena kada je Kosovska Mitrovica bila multietnički grad u kojem je postojao miran suživot.

"Mitrovica bi ponovo mogla biti takva – živa, multietnička, grad u kojem svako poštuje svakog, nezavisno od etničke ili vjerske pripadnosti. Preduslov za to je da Vučić prestane da destabilizuje svoje susjede“, naglasila je Osmani koja je rođena u Mitrovici.

Potvrdila je da je dobila evropski prijedlog, za koji kaže da je on za neke možda samo parče papira, ali za nju je to nešto važno za "budućnost djece“.

"Želimo da naša djeca odrastaju na Kosovu bez da prolaze ono kroz šta smo mi prošli. Zbog toga smo veoma obazrivi kada je riječ o tom prijedlogu“, rekla je ona.

Osmani je, na pitanje da li je prijedlog održiv, odgovorila da je još manje održivo ono što se nudi Srbiji za de fakti priznanje.

"U prijedlogu je riječ o "samoupravljanju Srba“. Kada sednem sa tri pravnika dobiću najmanje deset različitih mišljenja o tome šta to treba da znači u praksi. EU koristi rado dvosmisleni jezik, kako bi obe strane mogle da tumače sporazum kako im odgovara. Ta strategija se mora napustiti, jer mi moramo da živimo sa njenim posljedicama“, kaže ona.

Vezano za Ukrajinu izrazila je uverenje da će, Kijev, "čim pobjedi u ovom ratu, priznati Kosovo“.

Kada je riječ o težnji Kosova da pristupi NATO, Osmani kaže da je dobila podršku SAD za punu evroatlanstku integraciju.

Na konstataciju da to nije dovoljno, jer četiri članice blokiraju prijem, na primjer Španija zbog Katalonije, Osmani je rekla da ne razumije te paralele.

"Kosovo i Katalonija se ne mogu porediti, ni istorijski ni pravno. Međunarodni sud pravde je 2010.godine odlučio da nezavisnost Kosova nije bila suprotna međunarodnom pravu. I pored toga zašto bi se Španija poredila sa zemljom poput Srbije, koja je počinila ratne zločine“, upitala je ona.

Smatra da je veoma važno da zapad i dalje posmatra Kosovo kao zajednički uspjeh, čime se šalje jasna poruka Putinu i njegovim prijateljima.

"Kosovo je najveći spoljnopolitički uspjeh zapadnih demokratija. Putin kaže: vidite pretrpeli ste neuspjeh na Kosovu. Ne Kosovo nije neuspjeh zapada. Zapad je 1999. bio na strani tlačenih. On nam je pomogao da dobijemo slobodu, demokratiju i ljudska prava. Sada nam je potrebna pomoć zapada kako bi zajedno očuvali to što je postignuto. Za to je neophodno da budemo primljeni u NATO. To je posljednja milja, koja bi zaključila izgradnju državnosti Kosova, i imala bi pozitivne posljedice po ceo region i ceo kontinent", istakla je Osmani.

Izvor: Kosovo online/Profil