Mišljenje analitičara

Dok SAD i EU insistiraju da Kosovo što prije uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom, politički analitičari u zemlji kažu da ovaj sporazum o Zajednici treba odložiti i da bude samo dio konačnog sporazuma sa Srbijom.

Stvaranje Zajednice sa srpskom većinom pretvorilo se u izazov za institucije Kosova. U međuvremenu, međunarodni pritisak na Kosovo, po ovom pitanju, je mnogo porastao.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu organizovala je danas raspravu o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Politički analitičari u zemlji smatraju da Zajednica treba da bude samo dio konačnog sporazuma Kosova i Srbije.

Gezim Visoka, profesor studija mira i konflikta na Univerzitetu u Dablinu u Irskoj, u izjavi za Radio Kosovo kaže da bi sporazum o pridruživanju trebalo odložiti. Prema njegovim riječima, ovaj sporazum bi trebalo da bude napravljen tek kada Srbija pristane da prizna državu Kosovo.

„Kada pitanje državljanstva nije sporno, onda postoji prilika da se raspravlja o unutrašnjim pitanjima u smislu uređenja srpskih opština ili nivoa neteritorijalne autonomije ili revizije postojećeg pravnog, institucionalnog okvira za manjine“, rekao je on.

Visoka kaže da Vlada Kosova može osnovati i međunarodnu komisiju, koja bi preispitala postojeći pravni i institucionalni okvir za manjine na Kosovu.

„Tek kada nezavisna komisija eksperata izađe, sa rezimeom, sa izvještajem koji dokazuje da sadašnji okvir Kosova nije dovoljan, tek tada možemo da govorimo o pitanju pridruživanja. Međutim, u sadašnjim okolnostima, kada Kosovo aludira da ima najsavremeniji okvir u Evropi za zaštitu manjina, mislim da nije produktivno gledati na mogućnost dodavanja novog mehanizma kao što je Zajednica opština sa srpskom većinom, što je stvorilo paranoju, strah ali i dalje etničke podjele na Kosovu“, rekao je on.

Ustavni sud Kosova je 23. decembra 2015. godine doneo odluku o pridruživanju opština sa srpskom većinom. U odluci je navedeno da opšti principi nisu u potpunosti kompatibilni sa duhom Ustava, zasnivajući to na članu 3 i pravima zajednica u Ustavu Kosova.

Univerzitetski profesor Besfort Reqaj kaže da osnivanje Zajednice može biti kompromis Kosova, ali sve zavisi od ovlašćenja koja će joj biti data.

„Mislim da Asocijacija može biti jedan od onih kompromisa koje je Kosovo napravilo da bi se postigao konačan dogovor, ali to će zavisiti od suptilnosti i kako će se definisati nadležnosti ove Asocijacije“, rekao je on.

U međuvremenu, Arber Fetahu, iz Grupe za političke i pravne studije, kaže da je Kosovo napravilo dovoljno kompromisa sa Ahtisaarijevim planom. Čak i prema njegovim riječima, sporazum o Zajednici ne treba tretirati kao poseban, već treba da bude deo opšteg sporazuma sa Srbijom.

„Međutim, smatram da nije dobro da se sporazum Kosova i Srbije vezuje preduslovima. Kosovo bi trebalo da insistira da se o sporazumu o pridruživanju razgovara kao o opštem sporazumu, gdje je uključena i Asocijacija. To znači da to treba da bude uvršteno u konačan sporazum, a ne da se dogovara na početku i onda ide u pregovore, jer je zloupotreba od strane Srbije veoma velika i to može da ošteti proces“, rekao je on.

Očekuje se da će Zajednica opština sa srpskom većinom uključiti deset opština na Kosovu u kojima je većinsko srpsko stanovništvo: Sjeverna Mitrovica, Klokot, Parteš, Ranilug, Gračanica, Zvečan, Zubin Potok, Novo Brdo, Leposavić i Štrpce.