Politički analitičar

Politički analitičar Arbnor Sadiku rekao je da Vlada Kosova nije bila transparentna u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije, istakavši da nije saopštila da je prihvatila prijedlog za Zajednicu srpskih opština, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, pristup tim nacrtima imao je samo kabinet premijera Albina Kurtija, dok javno mnjenje i civilno društvo nisu bili obavješteni.

"Vlada Kosova nije baš pokazala da je postojala transparentnost oko dijaloga Kosovo-Srbija, istovremeno sa prihvatanjem nacrta Zajednice opština sa srpskom većinom. O Zajednici se nije razgovaralo, a pristup nacrtima je imao samo kabinet premijera i potpredsjednika vlade, dok civilno društvo i javnost nisu bili potpuno informisani o Zajednici opština sa srpskom većinom", rekao je on.

Sadiku je takođe dodao da Vlada ne daje druge opcije po tom pitanju. On je ocjenio da Kosovo mora da pronađe završni nacrt za ZSO.

"Nismo vidjeli da je postojala čak i dodatna ideja ili dodatna informacija u smislu da imamo opcije A, B i C ako ne prihvatimo ZSO, a to ostavlja velike posljedice. Sada je posljednji trenutak i treba da se uradi nacrt dokumenta i velike su mogućnosti da Kosovo ponudi druge opcije o kojima će onda fasilitatori dijaloga razgovarati sa srpskom stranom da bi se mogao ponuditi drugi nacrt za dobrobit Udruženja", rekao je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online