Politički analitičar

Politički analitičar Agon Maliqi kaže da Vlada Kosova treba da se izjasni kakav oblik Zajednice srpskih opština je prihvatljiv i ako je u skladnu sa Ustavom narod će to prihvatiti, prenosi Koha.

„Sastanak koji se održava u američkoj ambasadi trebalo bi da bude sastanak Vlade Kosova. To je sastanak na kome Vlada Kosova treba ne samo da kaže protiv kakvog je udruženja, već i za kakvo je udruženje. Stalno slušamo premijera Albina Kurtija koji kaže da smo protiv jednonacionalne Zajednice, neka Vlada da svoj prijedlog, to je sve što se traži. Vi nam kažete koja vrsta udruženja je povoljna za vas i mi ćemo vas podržati da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom i daćemo vam stručnjake i sve što treba da se uradi”, rekao je Maliqi.

Rekao je da je društvena rasprava neophodna jer je o formiranju Zajednice potpisan 2013. godine, prošlo je 10 godina od kada razgovaramo o ovoj temi.

„Cijela debata je o tome šta Kosovo gubi ili šta preti da izgubi ukoliko ne formira ZSO i to moramo prevazići i fokusirati se na ono šta će Kosovo dobiti. Živimo u izvesnoj iluziji da je državljanstvo Kosova zatvoreno. Međutim, imamo dva problema, prvi je naše međunarodno kršenje, problem koji ne možemo prevazići. Druga je kontrola na sjeveru. Videlo se posljednjih mjeseci kuda možemo da idemo, videlo se da sjever kontroliše samo NATO i lokalni Srbi uz pomoć Srbije. To su dva problema koja ne možemo sami da riješimo”, dodao je.

Maliqi je rekao da misli da frustracija koja potiče od djela saveznika i koja se često odražava oštrim tonovima ili ekstremnim mjerama poput održavanja paralelnih sastanaka sa kojih je vlada isključena proizlazi iz onoga što je čuo.

"Ne razumijemo zašto ne dozvoljavate da vam pomognemo", kaže on.

Prema njegovim riječima, na Kosovu se stvorila ideja da se ne vrši pritisak na Srbiju, već samo na Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore