I dalje van kontrole

Prema Indeksu percepcije korupcije koji je predstavila međunarodna organizacija "Transparency International", Kosovo je djelimično napredovalo u borbi protiv korupcije, ali je i dalje ne drži pod kontrolom, navodeći da bi odgovornije vođenje dijaloga sa Srbijom omogućilo sprovođenje ključnih reformi.

Kako se navodi u izvještaju, Kosovo je dobilo 41 bod i zauzelo 84. poziciju.

"Kosovo je napredovalo sa poboljšanim pravnim okvirom za finansiranje političkih i izbornih kampanja, ali će sprovođenje takvih reformi biti ključno u narednim mjesecima. Vlada bi ipak trebalo da poboljša transparentnost i da se uzdrži od bilo kakvog mješanja u pravosudni sistem. Iako prošle godine nije bilo korupcionaških skandala koji su izašli na vidjelo, to ne znači da je korupcija pod kontrolom. Mali budžetski izdaci za kapitalne investicije posljednjih godina smanjili su mogućnosti za korupciju u raspodeli javnih ugovora, što je bio problem prošlosti", navodi se u izvještaju te organizacije.

Ističe se da je Zapadni Balkan poznat po niskom otporu organizovanom kriminalu. Kao uzrok povećanog rizika u regionu pominju se tenzije između Kosova i Srbije, naglašavajući "podrivanje granične saradnje koja je ključ uspješne borbe protiv organizovanog kriminala".

"Transparentnije i odgovornije političko donošenje odluka, uključujući dijalog Kosova i Srbije, stvorilo bi pogodniju klimu za konstruktivno rješavanje zamrznutog konflikta i omogućilo bi sprovođenje ključnih reformi kao preduslova za integraciju u EU", navodi se u izvještaju.