Mišljenje analitičara

Ambasada SAD sutra organizuje diskusiju o Zajednici srpskih opština, a to što na ovaj događaj nije pozvan premijer Albin Kurti, prema mišljenju političkih analitičara pokazatelj je pogoršanja odnosa, prenosi Dukagjini.

Ekspert za politička pitanja Arbnor Sadiku kaže da je ovo ignorisanje jasna poruka iz SAD za Kurtija.

"Ignorisanje premijera Albina Kurtija od strane američke ambasade dokaz je da kosovska strana nije ta koja sarađuje sa Kvintom oko postizanja sporazuma o ZSO, a istovremeno je upozorenje da SAD zaista mogu da naprave Zajednicu na Kosovu i bez Samoopredjeljenja i Albina Kurtija“, ističe Sadiku.

Belgzim Kamberi iz Instituta „Musine Kokallari” rekao je da u slučaju da na diskusiji o ZSO ne bude predstavnika Vlade da će to dokazati da je došlo do pogoršane komunikacije.

"To dokazuje i da će se nastaviti sa pritiscima da se ZSO sprovede. Ostaje da se vidi da li se odnosi između SAD i premijera Kosova pogoršavaju ili ne”, rekao je Kamberi.

Prema riječima profesora Dritera Arifija, sastanak koji organizuju SAD je pokazatelj da Vlada bježi od odgovornosti.

"Ovo vidimo kao neku vrstu bjekstva od odgovornosti Vlade Kosova. Na neki način, sva ovlašćenja po pitanju ZSO predata su američkoj ambasadi. SAD su ozbiljno shvatile ovo pitanje da bi završile ovu tačku Briselskog sporazuma i da možemo ići do konačnog dogovora“, objašnjava Arifi.

Premijer Albin Kurti saopštio je prošle nedjelje da nije pozvan na sastanak o ZSO koji će se održati u američkoj ambasadi.

Na sastanak su pozvani predstavnici političkih partija, civilnog društva i diplomate.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini