Član Nacrta krivičnog zakona, a koji kriminalizuje distribuciju materijala koji negira ili minimizuje genocid i zločine protiv čovječnosti samo putem interneta, stručnjaci iz oblasti pravosuđa smatraju kao "veliku grešku", prenosi Koha.

Naime, Nacrtom zakona o izmjenama Krivičnog zakonika poricanje genocida i zločina protiv čovječnosti kažnjava se zatvorom od tri do šest godina. Kazna je predviđena članom 277. tačka A, i ograničava ovo djelo samo na one koji to čine preko onlajn platformi.

"Kompjuterska distribucija genocidnog materijala ili zločina protiv čovječnosti. Svako ko nudi javnosti ili namjerno distribuira javnosti, putem interneta, materijale koji negiraju, značajno umanjuju, opravdavaju krivično djelo genocida ili zločina protiv čovječnosti, kazniće se zatvorom od tri do šest godina“, navedeno je u članu 277. tačka A.

Inicijativu Ministarstva pravde za ovakvu formulaciju u Nacrtu zakona, koji je sada u proceduri između dva čitanja u Skupštini Kosova, stručnjaci iz te oblasti vide kao problematičnu.

Koordinator i pravnik u Fondu za humanitarno pravo na Kosovu Amer Alija kaže da taj član nije u skladu sa međunarodnom praksom.

„On ne uključuje ratne zločine, spominje se genocid i zločini protiv čovječnosti. ... Ovaj član treba modifikovati formulacijom 'za međunarodne zločine', u koje spadaju genocid, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti i negiranje svemoćnih sudskih odluka, ako se dokaže da su se zločini desili. Onda ljude koji negiraju te zločine, bilo javno ili preko društvenih mreža, treba sankcionisati...", rekao je Alija.

Profesor krivičnog prava Ismet Salihu smatra greškom ograničavanje ovog krivičnog djela samo na slučajeve kada se to čini preko onlajn platformi.

„Zašto ograničiti samo na internet, na računar. ... Na javni način, osim kompjutera, to znači i drugim sredstvima. Zar to nije moguće na javnim skupovima? Zašto se ograničiti na internet”, upitao je Salihu.

Ministarstvo pravde je, ne razjašnjavajući kritike, saopštilo da su poslanici sada nadležni za izmjenu Krivičnog zakonika:

„Svrha čitavog poglavlja u izmjenama Krivičnog zakona je da se bavi i sankcioniše krivična djela počinjena preko interneta, tako da drugi oblici ovog dijela nisu obuhvaćeni. Nacrt se nalazi na usvajanju u Skupštini Kosova“.

Šefica skupštinskog Odbora za ljudska prava Duda Balje rekla je da će se prema ovom članu pažljivo postupati.

„To je veoma osjetljiva i specifična tema i o njoj treba pažljivo da razmislimo, jer je genocid složena tema i naravno da smo osjetljivi kada je o tome riječ. Svako od poslanika preuzima obavezu da odlučuje za sebe, a Odbor onda donosi odluku i prosleđuje je na raspravu u plenumu", rekla je Balje.

Zemlje regiona, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, predviđaju kao krivično djelo negiranje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, a u okruženju, jedino je Albanija zabranila negiranje, minimiziranje i opravdavanje ovih krivičnih djela samo preko interneta, navodi Koha.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore