Savjetnik premijera

Savjetnik premijera Albina Kurtija, Jeton Zulfaj izrazio je čuđenje zbog toga što je, kaže, veći pritisak na Kosovu veći pritisak da se prihvati Zajednica srpskih opština, nego u Srbiji da se prizna Kosovo.

On je u svojoj objavi na Facebooku napisao da je Kurtijeva vlada najveća prepreka formiranju ZSO, prenosi Lajmi.

Zulfaj čak optužuje opoziciju i druge aktere izvan Vlade, da su spremni na ustupke Srbiji.

„Na Kosovu se vidi više potencijala za kompromise i ustupke prema Srbiji izvan vlade, nego u Srbiji“, piše Zulfaj.

On kaže da Kosovo, čak i ako se Srbija odvoji od Rusije, ne može samo da plati cijenu sporazuma.

"Zašto je na Kosovu veći pritisak za formiranje ZSO nego u Srbiji za priznanje nezavisnosti Kosova? Uoči 15. rođendana naše zemlje, dobro je zastati na trenutak i razmisliti zašto smo se našli u tako delikatnom položaju da nas naši prijatelji i saveznici pritiskaju da osnujemo jednonacionalno udruženje", piše Zulfaj.

Na Kosovu, navodi on, sa preko 93 odsto Albanaca, ne postoji ni jedna albanska vladina institucija ili agencija, jer je Kosovo proglašeno za multietničko društvo.

"Shodno tome, ustav Kosova nije predvideo ni jednu albansku instituciju i ne može predvideti i prihvatiti ni jednu srpsku, romsku, bošnjačku, tursku, goransku, aškalijsku, egipćansku instituciju. Sve dok je sadašnja opozicija bila na vlasti, najveći otpor jednonacionalnom udruženju je bio u opoziciji, što se najbolje pokazalo u narodnim demonstracijama koje je sazvalo 'Samoopredjeljenje'. Sada, kada je bivša vlast u oopoziciji najveći otpor SZO-u pruža vlast", ističe Zulfaj.

Primjećuje da, kao posljedica toga, kada zapadni partneri i prijatelji Kosova odu u Srbiju i razgovaraju o Kosovu, "Vučić djeluje najotvorenije, kao najblaži radikal među ultra radikalima".

"Kada dođu na Kosovo i pričaju o Srbiji, Vlada i premijer imaju najodlučniju poziciju prema Srbiji i protiv jednonacionalnog udruživanja. Ovdje nalazimo i objašnjenje američkog i evropskog pristupa. Na Kosovu vide više potencijala za kompromise i ustupke prema Srbiji van vlasti nego u Srbiji. Zato su više pritiskali Kosovo nego Srbiju", zaključuje Zulfaj.

Odvajanje Srbije od Kremlja (u svakom slučaju vrlo sumnjivo) je dobro za samu Srbiju, nema potrebe da to plaća Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi