Politički analitičar

Politički analitičar Shemsi Jashari rekao je da SAD i EU slanjem posrednika na Kosovo planiraju da unaprede agendu za konačni sporazum Kosova i Srbije, i dodao da je opozicija dobila samopouzdanje zbog poteza Vlade, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, saradnja sa međunarodnim akterima je neophodna.

„Imamo najavu Sjedinjenih Američkih Država i EU da će sljedeće nedjelje specijalni izaslanici da posjete Kosovo, i to pokazuje da će se ova agenda pomjeriti napred“, rekao je Jashari.

Jashari je ocjenio da je opozicija dobila samopouzdanje poslije djelovanja Vlade Kosova.

„Čini se da je opozicija sa svim ovim problemima koje imamo dobila samopouzdanje, i eventualni neuspjeh u procesu dijaloga, koji je vjerovatno ključni momenat koji može da sruši Vladu, čini ih spremnim da uđu u trku na nacionalnim izborima“, rekao je Jashari.

On je naglasio da Kosovu ne treba status kvo.

„Samo u posljednjih nedjelju dana imamo dve odluke koje štete Kosovu, a to je isključenje iz komisije Savjeta Evrope, i povlačenje priznanja“ , naglasio je Jashari.

Analitičar Fidan Ukaj govorio je o francusko-njemačkom planu, i prema njegovim riječima, Kosovo treba da slijedi savjete SAD.

"Sve dok su garanti ovog plana Sjedinjene Američke Države, mi moramo putovati sa njima i vjerovati u njihove garancije", rekao je Ukaj.

On je rekao i da je uloga opozicije da uvijek bude spremna za izbore.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online