Pritisak

Opozicione stranke na Kosovu smatraju da je aktuelna vlada uobličila nepotizam, jer daje otkaze zaposlenima u javnom sektoru i zapošljava rođake članova Samoopredjeljenja, prenosi Reporteri.

Poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu rekla je da je od prvog dana Vlada koju predvodi premijer Albin Kurti koristila priliku da politički ukloni ljude, vršeći pritisak na javnu upravu da daje otkaz zaposlenima i zapošljava svoje ljude.

„Vlada Kosova je od prvog dana koristila priliku da otera ljude, političkim diferenciranjem ljudi, pritiskom na javnu administraciju da otpusti radnike i zaposli bliske ljude i članove porodice“, rekla je Musliu za Ekonomiju onlajn.

Musliu je rekla da aktuelnoj vladi mora doći kraj jer je, prema njenim riječima, ušla u ćorsokak.

„Ne možemo prećutati zapošljavanje rođaka, pored Centralne banke, na Univerzitetu radi rođaka predsjednice, da ne pričamo o njenom mužu koji prima platu a da nije radio ni jedan dan i koji ucjenjuje medije. Smatram da ovoj vladi mora doći kraj, čekali smo dvije godine sa idejom da će ovo pronaći svoj put, ali je, nažalost, ušlo u ćorsokak i nema povratka“, rekla je ona.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Beke Berisha rekao je da je zapošljavanje rođaka u Vladi postalo normalna stvar, istakavši da je nepotizam i korupcija smislena Vladi Kosova.

„Bila je žestoka rasprava o tim zapošljavanjima u prošlosti, a oni su izmislili ovu vrstu zapošljavanja, etiketirali i klevetali ljude. Ali sada je ovaj posao tako normalan i rade ga svaki dan i nemamo reakciju kakva se očekivala ili kakva je bila ranije. Vjerujem da nepotizam ove vlade znači da sada sve ima smisla, uključujući korupciju i zarobljavanje države“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri