Stav analitičara

Sastanak koji je za 31. januar sazvala američka ambasada sa političkim partijama i civilnim društvom na Kosovu, smatra se polaznom tačkom izgradnje i sadržaja modaliteta za formiranje Zajednice srpskih opština, a analitičari na Kosovu navode da situacija na sjeveru može da eskalira ako Vlada Kosova ne pokaže volju da uspostavljanje ZSO, prenosi Ekonomija onlajn.

Analitičari kažu da formiranje ZSO otvara put za diskusiju o francusko-njemačkom prijedlogu.

Analitičar Afrim Kasolli je skeptičan u pogledu postizanja bilo kakvog dogovora jer je formiranje Zajednice obaveza Kosova i da je kao takvu treba formirati.

“Ovaj sastanak je na tragu ovih diplomatskih i političkih napora SAD da stvore klimu sa političkim strankama, sa civilnim društvom, da rade na njegovom uspostavljanju. Naravno, do sada smo viđali različit stav premijera u vezi sa ovom temom, s jedne strane kaže da neće formirati ZSO a sa druge strane potpisao sporazum u Briselu sa koji je obavezan da implementira sve do sada postignute sporazume", kaže Kasolli.

Dodaje da on vidi ovaj sastanak kao početak procesa za SAD da rade sa svim političkim i javnim faktorima na Kosovu kako bi stvorili klimu za uspostavljanje ove zajednice.

“Prema američkoj administraciji, prvo se mora uspostaviti ZSO koju je Kosovo obavezno da formira, a zatim preći na raspravu o francusko-njemačkom planu. Strategija vlade je da pokuša da odugovlači ovaj proces i ne preuzima političku i pravnu odgovornost", kaže Kasolli.

Kasolli kaže da Kosovo ugrožava svoje odnose sa SAD, ali i da rizikuje eskalaciju situacije na sjeveru Kosova ukoliko se ovaj sporazum ne primjeni.

„Ako se to ne prihvati i bude tenzija između vlade i administracije SAD, onda može doći do veće blokade kojom će Vlada biti paralizovana i neće moći da funkcioniše i izvršava svoje političke dužnosti. Ovdje nisu isključeni scenariji, situacija na sjeveru može ponovo eskalirati ako kosovska vlada ne pokaže volju za uspostavljanje ZSO“, kaže Kasolli.

Politički analitičar Albinot Maloku ne očekuje mnogo od sastanka u ambasadi SAD i kaže da će se razgovarati samo o modalitetu formiranja ZSO.

„Ovo će sigurno biti diskusija o tome da Vlada u stvari učestvuje u ovom ili onom obliku preko nekog od svojih članova koji je povezan sa ministrom Rašićem, uprkos činjenici sa stanovišta glasanja, on ne predstavlja biračko tijelo, čak ni unutar Vlade, ali će reći svoje. U stvari, ovo će biti samo informativna rasprava o modalitetu i oblicima kako će ova Zajednica izgledati u budućnosti”, rekao je on.

Maloku je naveo da Kosovo nema ni priliku da kaže “ne” formiranju Zajednice, osim da se pronađu najbolji mogući modaliteti.

„Za Kosovo je ovo postao hitan problem koji treba riješiti, kako kažu i američke diplomate, a Kosovo nema čak ni priliku da kaže ne osim da pronađe najbolje moguće modalitete za implementaciju i formira ZSO. Na sastanku će se govoriti o modalitetu formiranja Zajednice, ne o tome da li je treba formirati, već o modalitetu šta će ona sadržati i kakvi će biti njeni oblici”, kaže Maloku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online