Nema kredibilitet

Ekspert za međunarodne odnose Seb Bytyqi rekao je da bi Kosovo trebalo da razmotri odbacivanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, zasnovanog na francusko-njemačkom predlogu, ukoliko ne postoji odredba o priznavanju od pet zemalja članica Evropske unije, prenosi Koha.

Bytyqi je rekao da bi morao postojati veoma jak razlog da Kosovo potpiše sporazum, ako nije uključeno priznanje od strane pet zemalja EU.

„Morao bi postojati veoma jak razlog da ga Kosovo potpiše, kao što je još jedan talas priznanja od drugih zemalja u regionu. Inače, ovaj sporazum nema kredibilitet”, rekao je Bytyqi u emisiji “Interaktiv” na KTV.

Prema Bytyqijevim riječima, Kosovo je u nepovoljnom položaju u odnosu na Srbiju u dijalogu, jer, kako je naveo, sama EU i njeni predstavnici ne priznaju Kosovo.

Bytyqi je govoreći o diskusiji o ZSO koja će se 31. januara održati u Ambasadi SAD na Kosovu, rekao da je Srbija preko barikada uspjela da izvuče obaveze iz SAD kao što je njeno formiranje.

„Ovaj sastanak je dio obaveza koje je Gabriel Escobar dao Srbiji. To će izvršiti pritisak na Kosovo da formira ZSO. Srbija je kroz barikade uspjela da izvuče ove obaveze iz SAD. U idealnom slučaju, takav proces razgovora treba da vodi Vlada Kosova, a Vlada smatra da je još prerano za taj proces, ali to treba uraditi nakon potpisivanja sporazuma. Nadamo se da će zaključci i sadržaj rasprave biti prosleđeni Vladi. Nadajmo se da će se nešto uraditi po pitanju zahtjeva Kosova za priznanje, uz razgovore u Beogradu”, dodao je on.

Bytyqi je istakao da novi nacrt evropskog plana uključuje zahteve Srbije, ali ne i zahtjeve Kosova, kao što je međusobno priznanje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore