Lider PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi objavio je video u kome se obratio premijeru Albinu Kurtiju i zatražio odgovor zbog čega ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj nije smenjen “nakon finansijskog skandala”.

Krasniqi je naglasio da se više od dva miliona eura koje su dali prijatelji Albina Kurtija i pokreta Samoopredjeljenje Martinu Berishaju iz slovenačke energetske kompanije, sa ogrankom u Srbiji, ne zna gdje je završilo.

"Ova afera Martina Berishaja, o kojoj su izveštavali međunarodni mediji, izaziva ozbiljne sumnje u Vladu Kosova. Kako možemo govoriti o poštovanju vladavine prava, a da su najviši predstavnici naše države uključeni u takve finansijske poslove i da ih štite šefovi država? Kako ovaj skandal utiče na imidž naše zemlje, sada kada smo na ivici vizne liberalizacije i kada smo podneli zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji?", rekao je Krasniqi.

Krasniqi smatra da se građani s pravom pitaju i zaslužuju da znaju kako je moguće “da je Berishaj u jednom danu dobio državljanstvo Kosova, a sutradan bio imenovan za ambasadora u Hrvatskoj, kako je prošao bezbjednosnu verifikaciju od strane nadležnih institucija, kako je moguće da Vlada tako vjerno štiti Berishaja umjesto da ga smeni i dovede na Kosovo radi ozbiljne istrage, šta premijer zna o tvrdnjama da su Berishajevi milioni korišćeni i za izborne kampanje na Kosovu, kao i što je firma GEN sa filijalom u Srbiji, dobila ugovore na Kosovu kao "nagradu" u zamenu za novac koji je dala Berishaju”?

Kao najvažnije Krasniqi pita Kurtija zašto ćuti o ovom skandalu i zašto toliko štiti svog bliskog saradnika, ambasadora Martina Berishaja?

Izvor: Kosovo Online