Neophodnost

Opozicione političke partije na Kosovu podržavaju proces dijaloga sa Srbijom, ali se ne slažu sa prijedlogom Evropske unije za normalizaciju odnosa, u slučaju da ne rezultira priznanjem Kosova od strane Srbije, prenosi Reporteri.

"Demokratska partija Kosova pozdravlja prijedlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, ali samo kao osnovu za razgovore o konačnom sporazumu dvije države", kaže poslanik te stranke Rashit Qalaj.

Međutim, kako ističe, stav PDK je da prijedlog, o kome se mora razgovarati do konačnog dogovora, mora da sadrži pet suštinskih elemenata.

"A to su očuvanje unitarnog karaktera zemlje, priznanje od pet država EU koje još nisu priznale Kosovo, integraciju u NATO ili Partnerstvu za mir, dobijanje statusa kandidata za Evropsku uniju, kao i međusobno priznanje Kosova i Srbije", rekao je Qalaj.

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri rekao je za Radio Slobodna Evropa da je stav njegove stranke da je sporazum Kosova i Srbije neophodan i da ga treba postići što prije, ali je naglasio da taj sporazum mora da bude djelotvoran.

"Međutim, koliko je do sada poznato, priznanje Kosova od strane Srbije ne pojavljuje se u tekstu prijedloga Evropske unije za normalizaciju odnosa", rekao je Haziri.

Naglasio je da dijalog neće imati smisla, ako se ne postigne međusobno priznanje.

„Ni jedan sporazum, koji nema priznanje kao zaključak, neće biti dovoljan i neće ga podržati LDK. Ovo je naš stav u posljednjih 10 dana, uprkos činjenici da smo podržali dijalog i podržavamo Vladu“, kaže Haziri.

On dodaje da će LDK taj politički stav potvrditi i na sastancima koje će ambasada SAD na Kosovu organizovati sa političkim partijama i civilnim društvom 31. januara.

„Niko nikada nije očekivao da će nezavisnost Kosova biti eksplicitno navedena ili očekivana u osnovnim dokumentima, jer će Srbija nastaviti da se protivi bilo kakvom priznavanju Kosova i trudiće se da nađe vrata za izlazak i kupovinu vremena sa povlačenjem priznanja. Ali, moramo da ih ubedimo i moramo da tvrdimo pred međunarodnim posrednicima, pred međunarodnim faktorom, a posebno pred visokim predstavnikom Evropske unije, Josepom Borellom i američkom vladom, da je priznanje rješenje problema, jer bez priznavanja nezavisnosti, Kosovo ostaje otvoren problem u odnosima između Kosova i Srbije“, naglašava Haziri.

Ekspert za političke procese Agon Maliqi ocjenjuje da su izjave Vlade i opozicionih partija taktičke, da imaju za cilj da ojačaju poziciju Kosova u pregovorima, ali da su i za unutrašnju političku upotrebu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri