Ambasador Njemačke

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde kaže da ne postoji garancija da će na kraju dijaloga pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, to i učiniti, prenosi Ekonomija onlajn.

Rohde je rekao da je Evropska unija posvećena dijalogu između Kosova i Srbije i nastojanjima da se postigne konačan dogovor za normalizaciju odnosa.

„Ovim prijedlogom želimo da izađemo iz krize i ne želimo da gubimo previše vremena. Moramo da prevaziđemo probleme kao što su registarske tablice, ili napuštanja kosovskih institucija od strane Srba, moramo da vidimo širu sliku rješavanja problema“, rekao je Rohde.

Dodao je da se nada da će Kosovo iskoristiti zamah i krenuti velikim korakom ka normalizaciji odnosa sa Srbijom.

„Ne bismo trebali trošiti energiju na druga pitanja kao što je kampanja za povlačenje priznanja ili registarske tablice. Ovi problemi se moraju prevazići i moramo ići dalje", dodao je Rohde.

Govoreći o pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, Rohde je rekao da ne postoji garancija da će se to desiti na kraju sporazuma.

„Ne možemo donositi odluke umjesto drugih zemalja EU. Niti EU može jamčiti za stav Njemačke po bilo kojem pitanju. Međutim, ulažemo napore da krenemo ka tome da  ovih pet zemalja prizna Kosovo. Čak je i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak razgovarao sa državama koje nisu priznale Kosovo i ovo je zajednički napor da se ova tema završi”, kaže Rohde.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online