31. januara

Na poziv američke ambasade na Kosovu koja 31. januara organizuje raspravu o Zajednici srpskih opština odazvalo se nekoliko političkih stranaka, ali zvanične potvrde o učešću premijera Albina Kurtija još uvijek nema, prenosi RTK.

Ambasada SAD na Kosovu je pozvala lidere svih političkih partije kao i predstavnike civilnog društva Kosova da učestvuju u raspravi o ZSO.

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila je potvrdila je da su prihvatili poziv, ali nije precizirala hoće li oni učestvovati na sastanku ili ne.

Učešće na sastanku je potvrdio PDK, čiji je predsjednik Memli Krasniqi rekao da nikada nisu odbili sastanke sa SAD.

Demokratski savez Kosova je takođe potvrdio da je dobio poziv za ovaj sastanak. Portparolka ove stranke Sibel Halimi rekla je da će o učešću na sastanku razgovarati naknadno.

Vlada nije odgovorila da li će premijer Albin Kurti učestvovati na sastanku.

U međuvremenu, potpredsjednica vlade Emilija Redžepi potvrdila je učešće na sastanku o ZSO.

Ona je, u intervjuu za RTK, rekla da je protiv bilo kakvog etničkog udruživanja.

“Da li ovaj sastanak znači da će ZSO već krenuti u realizaciju? Ne, ako mislite na moj lični stav. Uvijek sam bila protiv formiranja jednonacionalnih opština. Pogledajte šta se desilo u Bosni i Hercegovini. Mi kao Vlada činimo sve da do toga ne dođe”, rekla je ona.

Svoje učešće na sastanku ambasade SAD potvrdio je i Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravo koji je pozitivno ocjenio poziv za sastanak i diskusiju.

„U ovoj fazi ne možemo da prejudiciramo šta će biti sljedeći koraci za Zajednicu srpskih opština. Ali činjenica da je američka ambasada pozvala predstavnike civilnog društva, vlade i političkih partija da razgovaraju o temi koja izaziva interesovanje javnosti na Kosovu je važna", rekao je on.

Izvor: RTK LIVE