Odbijen sastanak sa Vučićem

Potparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je da je formiranje Zajednice srpskih opština zahtjev Srbije, i da je kao takav u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Kryeziu je u emisiju "60 minuta" na KTV rekao da Vlada smatra da rasprava o formiranju ZSO ne može biti preduslov niti centar razgovora o sporazumu između Kosova i Srbije.

“Čak i u evropskom prijedlogu se govori o pitanju manjina i razmatranja dosadašnjih sporazuma. Pošto je tako, smatramo da rasprava o ZSO, odnosno njenom formiranju, ne može biti ni preduslov, ni centar rasprave o sporazumu. ZSO je, prije svega, zahtev Srbije, to nije zahtjev Srba, niti autentičan zahtjev međunarodne zajednice. Pošto je to Ustavni sud odbio, to je protiv države Kosovo”, rekao je Kryeziu.

Dodao je da je stav Vlade u vezi sa ZSO da je u suprotnosti sa Ustavom i vrijednostima društva.

“Na sastancima sa međunarodnim izaslanicima se razgovara o ZSO od 2013. godine. Postoji intenziviranje procesa dijaloga, svaki put kada se to pokrene kao pitanje mi smo rekli svoje stavove. Međunarodna zajednica to potencira zbog zahtjeva Srbije. Moramo da istaknemo činjenicu da više od dve trećine sporazuma Srbija ne sprovodi”, rekao je on.

Povodom povratka strana za pregovarački sto u Briselu, Kryeziu je naveo da Kosovo nije prihvatilo poziv za sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.