Kosovsko-hrvatski ekonomski forum

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se video-linkom obratio na Kosovsko-hrvatskom ekonomskom forumu, poručio je da njegova zemlja podržava put Kosova ka Evropskoj uniji.

Hrvatska će, istakao je, iskoristiti sve mogućnosti da pritekne u pomoć Kosovu za integraciju u Evropsku uniju.

"Hrvatska podržava put Kosova ka Evropskoj uniji i veoma sam srećan što je Kosovo podnjelo zahtev za članstvo u Savjetu Evrope. Naravno, iskoristićemo sva iskustva i mogućnosti da podržimo vaše pripreme za buduću integraciju u Evropsku uniju. Želim vam plodne razgovore i radujemo se jačanju odnosa Kosova i Hrvatske", rekao je Plenković.

Plenković je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što se ovom forumu pridružilo 50 preduzetnika iz Hrvatske jer je to, prema njegovim riječima, odlična prilika za direktan kontakt sa privrednicima.

Hrvatski ministar privrede Davor Filipović, koji je došao na forum u Prištini, istakao je da je Hrvatska zadovoljna što je u prvih 10 mjeseci 2022. godine komercijalni izvoz dostigao 105 miliona, dok je uvoz sa Kosova dostigao 10 miliona.

"Intenzivirali smo saradnju sa Kosovom i vidimo različite mogućnosti u energetskom sektoru, izgradnji puteva, građevinarstvu, vojnoj opremi i obavještajnoj opremi", rekao je Filipović.

On je naveo da je Kosovo "mnogo propatilo" i da njegovi građani zaslužuju evropsku budućnost, dodajući da su, "poput Ukrajine, i Kosovo i Hrvatska prošli kroz ratna razaranja.