Potpredsjednica Skupštine

Potpredsjednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci je na sjednici Parlamentrane skupštine SE kazala da je Kosovo demokratska zemlja i posvećena vladavini prava i slobodi medija, a posebno slobodi manjina, prenosi Klan Kosova.

"Svim našim građanima bez razlike, Albancima, Srbima, Turcima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima,  potrebna je država u kojoj postoji posao, socijalna zaštita. To su naši prioriteti”, rekla je Bogujevci.

Bogujevci je napomenula da se Kosovo svrstalo među one koji su uveli sankcije Rusiji nakon napada na Ukrajinu, dodajući da se Kosovo suočava sa nezakonitim radnjama kriminalnih struktura na sjeveru "koje podstiče i usmerava predsjednik Srbije Aleksandar Vučić".

"Srbija se nikada nije distancirala od Miloševićevog genocida nad kosovskim Albancima i drugim manjinama, i nastavlja da koordinira spoljnu politiku sa Rusijom, naoružana je od strane Rusije. Srbija ne samo da nije osudila i uvela sankcije Rusiji, već je veoma uznemirujuće videti pripadnike "Wagner" grupe usred Evrope, koje su se pojavile i na sjeveru Kosova kako ulaze iz Srbije. Očigledno je da Srbija stalno pokušava da destabilizuje sjever Kosova. To rade jer pokušavaju da napuste politički dijalog sa Kosovom, od potpune normalizacije odnosa preko konačnog međunarodnog i pravno obavezujućeg sporazuma za međusobno priznanje. Poštovanje zakona i borba protiv organizovanog kriminala ne bi trebalo da ima alternativu i nije usmereno na etničke grupe, već na akcije”, poručila je Bogujevci.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova