Portparolka EPP

Portparolka poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP) Ria Oomen-Ruijten je, na sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, istakla da rat u Ukrajini još više podstiče napetost između Srbije i Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

“Novi sukob u srcu Evrope mora biti riješen. Ugroženi su perspektiva i dobrobit ljudi na ovim prostorima. Potrebna su održiva rješenja, i ona moraju dolaziti od političara koji preuzimaju odgovornost za ljude koje predstavljaju”, rekla je Ria Oomen-Ruijten.

Portparolka EPP u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope je dodala  da “Srbija mora da prihvati novu realnost nezavisnosti Kosova, ali i da Kosovo mora da ostvari ZSO”.

Grčki predstavnik u SE Jorgos Katrugalos rekao je da Balkan i dalje ima eksplozivni potencijal, ali da to nije ograničeno samo na Balkan.

„U slučaju Kosova ima malo svijetla na kraju tunela. Čini se da nakon nedavne izjave predsjednika Srbije da preispituje prijedloge za normalizaciju, možda dve strane mogu da postignu sprovodljiv kompromis. Jer očito je da je jedino moguće rješenje kroz dijalog, poštovanje drugih i kompromis. Kao što su Grčka i Makedonija pokazale Prespanskim sporazumom. Takozvani 'francusko-njemački' plan, koji kaže da se Srbija neće protiviti učešću Kosova u međunarodnim organizacijama, u zamjenu za oblik, ako ne samoopredjeljenja, bar samoizražavanja srpske manjine, može biti jedan od mogućih kompromisa. Ne jedini. Obe strane moraju u potpunosti poštovati okvirnu konvenciju Savjeta Evrope o zaštiti manjina. Srbija je dio toga, kosovske vlasti moraju u potpunosti da prihvate i poštuju njene odredbe”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online