Podržati zahtjev

Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva Johnn Hawel izjavio je na sjednici Parlamentarane skupštine Savjeta Evrope, da zahtjev Kosova za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji ne treba da bude talac napretka dijaloga sa Srbijom, prenela je Koha.

Hawel je u svom obraćanju ohrabrio druge zemlje da podrže zahtjev Kosova za članstvo.

„Moramo pokazati da je Savjet Evrope odvojen od EU i da ima svoje vrijednosti i principe prema kojima se može suditi. Mi smo taj zahtjev pozdravili kao znak posvećenosti Kosova ljudskim pravima i evropskim vrednostima. Velika Britanija ohrabruje druge da podrže zahtjev i smatra da to on bi trebao da bude talac napretka dijaloga Kosova i Srbije i to je veoma važna tačka koju treba naglasiti”, rekao je Hawel.

Prema njegovim riječima, proces pristupanja Kosova Savjetu Evrope usporen je kao rezultat aktivnosti pojedinih zemalja.

On je naveo i da Kosovo mora da uloži napore da nastavi da ispunjava principe Savjeta Evrope, uključujući dalje usklađivanje svog zakonodavstva sa odredbama Istanbulske konvencije, sprovođenje odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani, kao i usvajanje novog građanskog zakonika u skladu sa sopstvenim Ustavom.

"Razumijem da je odluka o članstvu Kosova ponovo usporena kao rezultat aktivnosti nekih zemalja, jer je vezana za tekući dijalog sa EU. Mislim da se moramo što više udaljiti od tog dijaloga", rekao je Hawel.

Hawel je spomenuo i izvještaj BBC o "Wagner" grupi i nastojanjima da regrutuje plaćenike u Srbiji.

„Rečeno je da se predsjednik Srbije usprotivio 'Wagnerovim' regrutacijama i to je bio ključni momenat za njega u odluci da li će se Srbija suočiti sa Zapadom, ili će se stalno suočavati sa Istokom, uzimajući u obzir Rusiju. Ako nastavi da ima stavove protiv članstva Kosova, mora da objasni zašto je preduzeo akcije koje je preduzeo u Generalnoj skupštini UN. Tokom glasanja o 11 rezolucija Generalne skupštine UN, za podršku integritetu i suverenitetu Ukrajine i protiv ruske okupacije Krima, Srbija je zajedno sa Rusijom glasala protiv 10 rezolucija i nije učestvovala ni u jednoj od njih“, kazao je Hawel.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore