"Čudi me da se ljudi plaše nečega što ne postoji, a drugo što ćete sami da oblikujete i neće da bude nametnuto“, odgovor je izaslanika EU, Miroslava Lajačaka na stalna poređenja Zajednice srpskih opština sa Republikom Srpskom koja stižu iz Prištine. On se, tvrdi, zalaže za evropski model, te kaže da na svom stolu ima 15 analiza za zaštitu manjina.

Miroslav Lajčak koji je danas doputovao iznenada u Prištinu i u intervjuu na Klan Kosova poručio je kosovskim zvaničnicima da imaju jednaku ulogu u dijalogu kao i Beograd, te da su oni "ravnopravni partneri“.

"Šta god da je do vas, vi ćete da izgradite i dogovorite”, kazao je.

Prištini poručuje i da sigurno neće da napiše nešto sa čim se ne slaže.

Sa druge strane, naglašava da je njegova filozofija da je protiv stvaranja nečega što nikada ranije nije bilo isprobano, te da se zalaže za evropske modele.

"Mislim da je međunarodna zajednica činila ove greške u prošlosti na Balkanu, dajući sugestije koje nisu testirane u drugim zemljama. Moja filozofija je približavanje regiona EU, obezbeđivanje da sve što predlažemo bude zasnovano na postojećim modelima koji dobro funkcionišu. Nije da mehanički uzmemo model i donesemo ga ovde. Hajde da vidimo šta funkcioniše, da napravimo model koji najbolje odgovara uslovima Kosova, ali vodeći računa da funkcioniše u drugim zemljama EU i da se ne plašimo nečega što funkcioniše u drugim evropskim zemljama“, rekao je Lajčak.

Naglašava da na svom stolu u Briselu ima 15 analiza zaštite manjina, tj. modela.

"Nijedan od njih nije izazvao kvarove tamo gde se ovaj model primenjuje. Kosovo je poslalo aplikaciju za Savet Evrope. Savet Evrope ima odličan pravni okvir za rešavanje ovog pitanja. Ne plašite se nečega što ćete dizajnirati, na to mislim. Gubimo mnogo vremena, pričajući o nečemu što ne postoji i nečemu čemu ćete vi biti koautor. Pobrinite se da to donese transparentnost, vladavinu prava i jasnoću“, izjavio je on.

Lajčak nije želeo da govori o konkretnim modelima jer će, kako kaže, odmah da podstakne spekulacije.

Evropski prijedlog odgovor za pitanje tablica

Lajčak je večeras za Rubikon govorio i o problemu oko srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu.

Kaže da je previše vremena utrošeno na ovo pitanje, te da je to vrijeme trebalo da se iskoristi za druge teme.

"Mislim da smo u poslednjih šest meseci potrošili dosta vremena na pitanje registarskih tablica, bilo je mnogo tenzija, anksioznosti i problema. Verovatno mnogo više nego što ovo pitanje zaslužuje, oduzelo nam je mnogo vremena i energije koju smo mogli da potrošimo na energiju, na primer“, rekao je Lajčak.

Pitanje tablica, međutim još uvijek nije rješeno, a Lajčak, tvrdi da je evropski prijedlog odgovor.

"Opet, kada govorimo o tablicama, ovaj predlog je odgovor, jer se sa ovim predlogom adresira pitanje registarskih tablica", kazao je Lajčak, prenosi Klan Kosova.

Priština da stvori uslove za povratak Srba u institucije, a Beograd da ga podstiče

Osvrnuo se i na napuštanje kosovskih institucija, te izrazio nadu da će Srbi da se vrate.

Kaže da se razgovara o ovom pitanju, te traži od Prištine da stvori uslove, a Beograd da podstiče povratak.

"Nadam se da će se Srbi vratiti u institucije. Razgovaramo o ovim pitanjima. Ona su važna jer vakuum nije dobar, čak ni za funkcionisanje sistema, pa očekujem od kosovske vlade da stvori uslove za povratak kosovskih Srba u institucije, a očekujem da će Beograd podstaći povratak, jer ovo nije normalna situacija“, izjavio je Lajčak.

Izaslanik EU doputovao je večeras u Prištinu iznenada i bez prethodne medijske najave, samo pet dana od prethodne posete, a u jeku pojačanih napora međunarodnih predstavnika da Beograd i Priština prihvate evropski prijedlog.

U većem delu svog večerašnjeg gostovanja za Klan Kosova, govorio je upravo o ovom predlogu.

Naznačio je da EU za sada razgovara sa Beogradom i Prištinom odvojeno, ali da, kada bude došlo do trilateralnog sastanka, očekuje da će i Vučić i Kurti da prihvate prijedlog, potpišu ga i sprovedu.

Iako je rekao da ne dolazi sa prijetnjama ili ultimatumima, tvrdi da će EU smanjiti podršku onoj strani koja se ne bude složila sa prijedlogom, odnosno da će da podrži drugu stranu više.

Sa druge strane, on večeras nije otkrio sadržinu samog prijedloga, ali je kazao da on ima 11 tačaka, te da je "najbolji mogući".