Analitičari

Posjete međunarodnih zvaničnika Kosovu i Srbiji posljednjih mjeseci povećale su nade da bi do proljeća, ili tokom ove godine, mogao da bude postignut konačan sporazum između dvije zemlje. Politički analitičari u zemlji kažu da se to može učiniti, ali skreću pažnju na postavljanje rokova u takvim slučajevima.

Posljednjih mjeseci primjetan je dinamizam međunarodne diplomatije, koja je saopštila da se prijedlog Evropske unije, poznat i kao francusko-njemački plan za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, ocjenjuje kao osnova za nastavak dijalog. Oni su optimisti da će ovaj dogovor biti postignut tokom ove godine.

Premijer Albin Kurti ranije je izrazio uvjerenje da EU i SAD planiraju da postignu konačni sporazum do marta ove godine. Srbija je takođe najavila da će narednih dana morati da donosi teške odluke.

Politički stručnjaci kažu da je mart možda preblizu postizanja dogovora, ali da se to može desiti do kraja proleća ili do kraja ove godine.

Gëzim Visoka, profesor studija mira i konflikta na Univerzitetu u Dablinu u Irskoj, u izjavi za Radio Kosovo kaže da postavljanje rokova za sporazume može imati i suprotan efekat, jer, prema njegovim riječima, to izaziva razočarenje u javnosti.

„Ja lično ne vidim da će se brzo postići dogovor u martu ili u proljeće ove godine. Možda ćemo u najboljem slučaju imati dogovor ili saglasnost u pravcu daljeg dijaloga. Ali u diplomatiji mogu biti iznenađenja. Ako se radilo ranije u senci ili ranije za postizanje takvog dogovora, može doći do preokreta”, rekao je Visoka.

Slično mišljenje deli i drugi univerzitetski profesor, Besfort Reqaj, koji ove rokove vidi kao zasnovane na unutrašnjem razvoju Kosova i Srbije.

„Vjerujem da se takav sporazum može postići do kraja proljeća uz optimističan scenario, kako bi strane imale prostor da razgovaraju o eventualnim prijedlozima i da li mogu da postignu potencijalni nacrt sporazuma“, rekao je Raqaj.

Arber Fetahu iz Grupe za političke i pravne studije kaže da se treba voditi računa o određivanju rokova za takve sporazume.

„Uzimajući u obzir ovaj veliki međunarodni pritisak, ovu veliku koordinaciju SAD i EU, optimista sam da će barem do kraja godine, ako ne bude postignut dogovor, to jasno moći da se definiše dijalogom Kosova i Srbije i ovo je veliko postignuće. Ova definicija ovog procesa može da pokaže kuda će ići i Kosovo i Srbija, ali i integracija ove dvije zemlje”, rekao je Fetahu.

Prema francusko-njemačkom planu koji je objavio RSE, predviđena su jednaka prava za Kosovo i Srbiju, poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Kosovo i Srbija su započeli razgovore od 2011. Ovi razgovori su vođeni uz posredovanje EU i podršku SAD. Od 2011. do 2020. Kosovo i Srbija su potpisali 25 sporazuma, od kojih su neki u potpunosti primjenjeni, neki djelimično, a neki uopšte.