Politički analitičar

Politički analitičar Arton Demhasaj izjavio je da nije poznato kakav će biti pravni Statut Zajednice srpskih opština, ali da ako on bude zasnovan na Ustavu, da nema razloga za strah. Sa druge strane, kako je naveo, ako se traži nešto više, iza kulisa, onda on daje puno pravo premijeru Albinu Kurtiju koji se opire po ovom pitanju, prenosi Gazeta express.

Po njegovoj ocjeni, bitka premijera Albina Kurtija nije borba za ili protiv Zajednice srpskih opština, već da pokuša da odloži njeno osnivanje i uvrsti je u konačni sporazum.

"Da bi se išlo na francusko-njemački plan, glavni preduslov je rješenje pitanja u vezi sa Zajednicom. Ovo je rekao i ambasador Hill, prvo Zajednica pa francusko-njemački plan", rekao je Demhasaj na TV 1.

Govoreći o sastanku koji ambasada SAD organizuje na temu ZSO 31. januara, Demhasaj je rekao da je on samo konsultativnog karaktera.

"Zajednicu ne može da formira američka ambasada, nju osniva Vlada Kosova. Tako je predviđeno sporazumom iz 2015. godine, Vlada je formira i izrađuje Statut", rekao je Demhasaj.

Govoreći o stavu ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića u vezi sa ZSO , Demahasaj je rekao da Rašića treba razriješiti ako je njegov stav u suprotnosti sa stavom Vlade.

"Imamo dvije ličnosti unutar vlade koje imaju različite koncepte o Zajednici. Ako vlada nije saglasna sa onim što on kaže, treba odmah da ga razriješi, kao što je smenjen ministar Agim Veliju samo zbog jedne riječi po pitanju proglašenja vanrednog stanja", rekao je Demahasaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express