Sporazum

Bivši gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti izjavio je da nema sumnje da će Kosovo prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom. Prema njegovoj ocijeni, ne postoji način da se to izbjegne bez posljedica.

"Kada kažem Kosovo, mislim na vladu", rekao je Ahmeti i dodao da u ovoj situaciji Kosovo mora da spase šta može.

On je naveo da je vlast, ako je htjela da trajno spriječi formiranje Zajednice, trebalo da je pošalje Skupštini "da je ruši".

"Ako želite da uništite Zajednicu u potpunosti, morate da je pošaljete u Skupštinu gdje je ratifikovana sa dve trećine glasova", rekao je Ahmeti.

On je predložio da se vlada pozabavi povoljnim aspektima francusko-njemačkog prijedloga, umjesto što gubi vrijeme suprotstavljajući se Zajednici. Prema njegovom viđenju, sporazum koji se nudi je neka vrsta de fakto priznanja od strane Srbije.

Ahmeti smatra i da se premijer Albin Kurti sve vrijeme bavi pitanjem Kosova i Srbije. On je kritikovao njegove pristalice koje ga podržavaju čak i kada greši.

"Ako postoji nešto čime se Kurti bavi 24 sata dnevno, to je pitanje Srbije. Niko nikada ne kaže 'izvini što smo ovde pogriješili'. Niko nije nepogrješiv. Oni pokušavaju da predstave Kurtija kao bezgrješnog", rekao je on.