Ministar za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je dobio poziv Sjedinjenih Američkih Država da 31. januara učestvuje na diskusiji o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Očekujem da će biti dobar sastanak", rekao je Rašić.

Rašić kaže da je njegov stav da sporazumi ne mogu da se ignorišu i u tom kontekstu podvlači da treba izanalizirati preporuke Ustavnog suda iz 2015. godine o usklađivanju formiranja Zajednice sa Ustavom i zakonima Kosova.

Da će razgovori o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom početi u januaru prethodno je najavio specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

RSE se obratio Vladi Kosova sa pitanjem da li je premijer Kosova Albin Kurti pozvan na diskusiju o Zajednici, te ukoliko jeste da li će se odazvati pozivu, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Ista pitanja su upućena Srpskoj listi, najvećoj stranci kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, ali odgovor nije stigao.

Iz američke ambasade na Kosovu nisu odgovorili na pitanje da li diskusija 31. januara označava početak formiranja Zajednice.

Ministar Rašić za RSE kaže da on, ali i drugi u Vladi Kosova, pokušavaju da pred premijera Albina Kurtija stave Zajednicu opština sa srpskom većinom kao tehničko pitanje a ne političko.

Nije precizirao ko su te druge osobe iz Vlade koje su spremne da rade na usaglašavanju formiranja Zajednice sa Ustavom Kosova.

"Mislim da smo izgubili previše vremena nečinjenjem. Nismo ta dva dokumenta (Sporazum iz 2013. i 2015.) spojili ili bolje reći, da se kroz rad na tehničkom nivou predstavi neka druga ili treća opcija", navodi Rašić.

Prema njegovoj ocjeni, postoje dva sporna elementa oko formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom a to je naziv i pravni status.

"Mislim da naziv nije toliko bitan, koliko je bitan pravni status", dodaje on i ukazuje da u drugoj tački Sporazuma iz 2015. piše da će on biti usklađen sa Ustavom Kosova te napominje da on zato ne vidi pravno-tehnički problem oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Prema njegovoj ocjeni, Vlada Kosova može da izradi dokument kojim bi bile zadovoljene preuzete obaveze iz Briselskog sporazumoma o formiranju Zajednice i istovremeno bio u skladu sa kosovskim zakonima.

SAD i Evropska unija su više puta tražile od Kosova da ispoštuje sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Rašić napominje da za sada nema informacija o planovima SAD o tome koji su dalji koraci za formiranje Zajednice, ali navodi da je on uvijek bio otvoren za saradnju.

"Ukoliko se desi da postoji nešto što pruža jače mehanizme, garancije za zajednice, naravno da ćemo razmotriti i dati doprinos na jedan odgovoran način", navodi on.

Premijer Kosova Albin Kurti je 12. januara, na poziv višeg savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta da na sto stavi prijedloge o formiranje Zajednice, rekao da bi to pitanje moglo da bude riješeno u okviru konačnog sporazuma sa Srbijom.

Zvanični Beograd uporno insistira na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, ali onako kako je ona dogovorena u Briselu.

Izvor: RSE