Izazov!

Antropolog Tahir Latifi rekao je danas da 63 odsto mladh na Kosovu žive sa roditeljima i istakao da na taj način odlažu stupanje u bračnu zajdenicu i formiranje porodice, prenosi Koha.

Latifi je, gostujujući na KTV, rekao da je do prije mnogo godina u albanskim porodicama bila praksa da mladi i nakon braka žive sa roditeljima.

"Život sa roditeljima je praksa u albanskim porodicama i na Balkanu. Mladi se danas, u većini slučajeva, zbog svoje karijere mnogo kasnije odlučuju za sklapanje partnerstva, braka, vanbračne ili bilo kojeg drugog oblika zajednice, a vrijeme osamostaljivanja ili stvaranja porodice se produžava", rekao je Latifi.

Naglasio je da u današnje vrijeme čak i devojčice nastavljaju da žive sa roditeljima duže vrijeme zbog karijere, obrazovanja ili zaposlenja.

Prema njegovim riječima planiranje porodice se odlaže i zbog finansijske situacije.

"Danas mladić i djevojka ne mogu da traže novac za pelene od svoje majke ili oca, pa te okolnosti određuju dužinu njihovog boravka u porodici ili njihovu nezavisnost od porodice. U nedostatku dovoljnih prihoda, teško je stvoriti samostalan život“, rekao je Latifi.

Smatra da će najveći izazov Kosova u budućnosti biti briga o starima i odlazak mladih u inostranstvo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore