Lako dostupan

Prema podacima centra za savetovanje i lečenje zavisnosti "Lavirint", na Kosovu ima oko 30.000 korisnika droga, a njih 10.000 se smatra problematičnim ili zavisnicima, što znači da narkotike koriste više od tri puta nedeljno. Ono što još više zabrinjava lekare i centre koji se bave lečenjem narkomana jeste prerađena vrsta "krek kokaina".

Iz ovog centra kažu da je posljednjih godina povećan broj korisnika kokaina, ali ono što "Lavirint" još više zabrinjava jeste prerada droge kokain, od koje se koristi krek kokain.

Korisnik ove supstance, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da krek može da se koristi u kafićima, ulicama i bilo gdje drugdje i da se ne primećuje dok se konzumira, kao što se to radi pušenjem.

"Ne znaju kako da se zasite. Provode dane bez sna, to se dešava 4-5 dana samo ustajanjem. Ako imate 5 grama, nećete spavati dok ih ne popijete", rekao je on.

On se kaje zbog puta koji je izabrao, ali nastavlja da ga konzumira.

"Ne ulazite na ovaj put, to vam mogu reći, ćorsokak je. Dođe vrijeme kada vas (droge) uzmu za sebe, na primer vaše tijelo i psihu, više ne možete da kontrolišete to, ona vas kontroliše sada. Ovo je veoma loša prljavština", dodao je on.

Stručnjak za bolesti zavisnosti u centru "Lavirint" Muharem Ademi kaže da broj korisnika droga ubrzano raste.

"Postoji veoma brz porast korisnika kokaina, a novi trend koji smo mogli da primetimo, posebno u poslednje dve godine, jeste porast broja korisnika kreka ili 'freebase kokaina'. Krek je veoma kreativna droga koja izaziva zavisnost, odnosno veoma je moćan stimulans čiji su efekti i posledice prilično opasni", rekao je Ademi.

Psihijatar Nysret Agani ukazuje da je konzumacija krek kokaina udisanjem jedan od oblika koji se brzo apsorbuje u krv i u tom obliku se povećava zavisnost.

"Promene u razmišljanju utiču na deo gde možemo imati iskustva koja se ne poklapaju sa stvarnošću. Može se pojaviti i jaka unutrašnja nesigurnost, gubitak apetita ili hronična nesanica", rekao je Agani.

Samire Gashi - Braina, načelnica Odeljenja za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju, kaže da ovo odeljenje od 2005. godine nudi tretman detoksikacije, način lečenja narkomana. Prema njenim rečima, do sada je ovoj proceduri urađeno 150 pacijenata.

U periodu 2019-2022, policija je uhapsila 306 osoba zbog upotrebe ili distribucije kokaina. Najveća količina zaplene dogodila se 2021. godine, kada je u Lipljanu zaplenjeno oko 400 kg kokaina.