Bivši ambasador OSCE na Kosovu William Walker rekao je da je uznemiren zbog insistiranja međunarodne zajednice da ima specijalnog tužioca za istragu zločina OVK, i dodao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio u "komandnom lancu Vlade Slobodana Miloševića", prenosi Reporteri.

Walker je istakao da se "zna ko je počinio ratne zločine na Kosovu".

„Veoma sam uznemiren zbog insistiranja međunarodne zajednice da ima specijalnog tužioca u Hagu koji će istraživati ratne zločine koje je počinila OVK i tvrdnje da je Hashim Thaçi bio vrhovni komandant OVK. Ogromnu većinu ratnih zločina počinjenih ovde počinile su srpske trupe, srpska policija, srpska vojska i srpske specijalne snage“, rekao je William Walker za Geopost.

Naveo je da je "komandni lanac bio u Miloševićevoj vladi, a ne u OVK".

„Vučić je bio u komandnom lancu Miloševićeve vlade, kada će za njih formirati Specijalni sud? OVK to zaista nije imala, bili su neorganizovani, jedan komandant je bio u Peći, drugi u Podujevu, oni nisu bili gospodari ratovanja, ali su kontrolisali svoje područje, nisu primali naređenja. Mislim da su civili koji su se vratili ovdje, videli šta se desilo sa njihovim selom, nisu voljeli nikog ko je bio saučesnik ili ko je učestvovao u zločinu, tu su činili zločine, ali nisu bili ratni zločini odozgo. Pogledajte šta je uradila srpska vojska, srpska policija, ljudi koji su bili pod komandom Miloševića i Vučića. Veoma sam kritičan prema onome što se sada dešava u Hagu“, rekao je Walker.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri