Savjetnik premijera

Savjetnik premijera Albina Kurtija, Jeton Zulfaj, izjavio je da se očekuje da Kosovo u kratkom roku ratifikuje sporazume potpisane na Samitu u Berlinu novembra prošle godine.

“Izvršene su neophodne procjene i očekuje se da će sporazumi biti ratifikovani u kratkom roku“, rekao je Zulfaj za Teve1.info, a prenosi Ekonomija onlajn.

Na Samitu Berlinskog procesa, zemlje Zapadnog Balkana, potpisale su tri sporazuma, a jedan se odnosi na ukidanje viznog režima između Kosova i Bosne i Hercegovine, koji bi građanima omogućilo da putuju samo sa ličnim kartama.

Međutim, vize između Kosova i BiH neće biti uklonjene do ratifikacije sporazuma u obe skupštine, a BiH ne priznaje priznaje nezavisnost Kosova, ali priznaje njen pasoš kao važeći dokument, piše Ekonomija onlajn.

Pored sporazuma o slobodi kretanja, Kosovo i BiH su potpisala još dva - o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata.

Zulfaj je rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore dobilo overene kopije sporazuma datirane na 12. decembar prošle godine, iz Sjeverne Makedonije, koja je “zemlja depozitar”, dodajući da sporazumi stupaju na snagu 30 dana nakon podnošenja trećeg zvaničnog obavještenja o ratifikaciji.

“Dakle, najmanje tri države moraju dostaviti instrumente ratifikacije državi depozitaru i 30 dana nakon ovog obavještenja, sporazumi se smatraju na snazi za države koje su predale instrumente ratifikacije“, naveo je Zulfaj.

Pitanja u vezi sa ratifikacijom sporazuma, Teve1.info je poslao i Parlamentu BiH, ali nije dobio odgovor.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online