Prikrivanje...

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla-Schwarz naredila je da se "skloni" knjiga evidencija posjeta zgradi njenog Ministarstva, kako bi prikrila da se u aprilu prošle godine sastala sa ambasadorom Martinom Berishajem i još jednim biznismenom iz Hrvatske, piše Albanian post.

Portal navodi da su 19. aprila 2022. godine, uveče, dvojica muškaraca došla u Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore na sastanak sa ministarkom Donikom Gërvallom-Schwarz.

Na ulazu je policija tražila od njih lične karte za upis u evidenciju, u kojoj se čuvaju podaci o ulasku i izlasku iz državne institucije, a jedan od njih, koji je govorio albanski, rekao je da nije potrebno da se prijave, međutim, policija je, ipak insistirala da se poštuje procedura.

Nakon prijave, dvojica muškaraca su otišla na sastanak sa ministarkom.

Sljedećeg jutra, knjiga evidencije je nestala sa uobičajenog mjesta i nigdje je nije bilo, za šta je, tvrde iz Albanian posta, odgovoran "neko ko je bio zainteresovan da sakrije imena posjetilaca u knjizi".

U Albanian postu su, devet mjeseci nakon događaja zaključili da je jedan muškarac Martin Berishaj, a drugi biznismen iz Hrvatske koji dolazi da se sastane sa Gërvallom-Schwarz.

“Sastanak se morao desiti, ali se nije smelo shvatiti da se to dogodilo. U početku su zvaničnici u Ministarstvu bili uznemireni. Prvi put su se našli u takvoj situaciji, jer ranije evidencija nikada nije nestala. Kasnije će se saznati da je evidenciju ‘povukao’ jedna od bliskih saradnika Gërvalle-Schwarz. Ovo se vidi iz imejlova između službenika unutar ministarstva, u koje je Albanian post imao uvid”, navodi se u tekstu.

Pozivajući se na izvore iz Ministarstva pravde, Albanian post navodi da evidencija ni poslije toliko mjeseci nije vraćena, a da policija nije obavještena i nije započela uviđaj, kako je predviđeno internim pravilnikom Ministarstva.

Dodaju i da sastanak između Berishaja, Gërvalle-Schwarz i biznismena iz Hrvatske, nikada nije dokumentovan, uz podsjećanje da je, prema izvoru Albanian posta, “knjiga i dalje kod bliskih ljudi Gërvalle-Schwarz, ako ne u njenoj kancelariji, ako je do sada nisu uništili".

Na pitanje kako je moguće da se u zgradi Ministarstva dogodio sastanak koji su želeli da sakriju, izvor je naveo da "nemaju problem sa takvom nepažnjom, jer smatraju da se niko ne usuđuje da govori".

Albanian post dodaje i da je pokušao od policije da sazna da li su ikada kontaktirani u vezi sa ovim pitanjem, ali su ih nadležni uputili na Tužilaštvo, od kojeg, do objavljivanja teksta, odgovor nije stigao.

Albanian post je objavio i mejlove, koji, prema njihovim navodima, dokumentuju “krupne prekršaje različite prirode u okviru tog Ministarstva”, dodajući da će narednih dana objavljivati članke zasnovane na tim dokumentima, počevši od razvoja događaja nakon "tajnog" sastanka 19. aprila prošle godine.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post