Netransparentnost

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Pal Lekaj istakao je da neotkrivanje vrijednosti koeficijenta u Zakonu o platama izaziva zabrinutost kod zaposlenih u javnim sektoru.

Lekaj je naveo da će AAK Zakon o platama uputiti Ustavnom sudu, ako vrijednost koeficijenta bude ispod 130 eura.

"Vlada ne želi da kaže istinu i blizu 80.000 službenika ostavlja u nevolji, a besmisleno je da se zakon usvaja u Skupštini bez kvoruma, ako ne znamo vrijednost koeficijenta“, rekao je Lekaj.

Lekaj je dodao da AAK očekuje da vrednost koeficijenta bude 130 evra, jer kako je naveo, ispod te vrednosti neće biti povećanja plata.

"Mi smo, kao Alijansa za budućnost Kosova, jasno stavili do znanja da vrednost koeficijenta treba da bude najmanje 130 evra, a ako ne dostigne ovaj iznos, onda možemo da ga uputimo Ustavnom sudu. Tražimo da vrijednost koeficijenta ne bude manja od 130 eura, jer onda nećemo imati povećanje plata. To su zatražili i sindikati i državni službenici”, naveo je Ljekaj.

Predsjednik Udruženja privrednika Agim Shahini rekao je da je Vlada netransparentna.

"To nije transparentno i to pokazuje da je dijalog ekonomsko-socijalnih partnera zapeo i da ga nema. Sve dok se ovo drži u tajnosti, a sada nam je jasno da je to protivustavno, mislimo da Vlada ne treba da donosi odluke za građane bez glasa građana“, kaže Shahini.