Nema napretka

Ambasador Švedske na Kosovu Jonas Westerlund izjavio je da bi Kosovo i Srbija trebalo da se fokusiraju na nastavak dijaloga i sveobuhvatan sporazum, a ne na registarske tablice, prenosi Radio Kim.

"Moramo da se fokusiramo na dijalog o normalizaciji. Gospodin Lajčak i gospodin Escobar su ponovo na putu u region da nastave diskusiju. To je ono na šta treba da se fokusiramo. Trenutno ne moramo da se fokusiramo na registarske tablice. Zato moramo da izbjegnemo sve ove kratkoročne krize i da se fokusiramo na sveobuhvatan sporazum između Kosova i Srbije", rekao je Jonas Westerlund u emisiji "Dogovor!?" na Radiju Kim.

Westerlund je ocjenio da u odnosima između Kosova i Srbije već neko vrijeme nema napretka, da stagniraju ili se čak, kako je rekao, vraćaju unazad.

"Nažalost, mnoge kosovske institucije više ne funkcionišu u četiri opštine, a to je veoma teško. Spomenuli smo policiju, sada imamo bezbjednosni vakuum u ove četiri opštine. Ako ste građanin u četiri opštine, gdje idete ako želite da prijavite krivično djelo? Gde idjete ako želite da prijavite nasilјe u porodici? Dakle, sada postoji bezbjednosni vakuum i to treba popuniti što je prije moguće. Kada je riječ o nevećinskoj zastuplјenosti u vladinim institucijama Kosova, to je prenisko. U svim ministarstvima u Prištini mora biti mnogo više nevećinskih predstavnika, uklјučujući mogućnost da govore oba jezika", rekao je Westerlund.

Švedski ambasador je istakao da je obe strane moraju da pokažu dobru volјu da bi se kriza prevazišla.

"Naravno, treba učiti iz prošlosti, ali treba gledati u budućnost. Morate pronaći zajedničke osnove. Mislim da je ova saradnja koju su imale četiri opštine sa vladom Kosova bila odlična. Tako da sam veoma tužan što je Srpska lista odlučila da se povuče", kazao je Westerlund.

Švedski ambasador Westerlund smatra da je konačno rešenje u dijalogu Kosova i Srbije pod okriljem EU veoma blizu, te da je u protekloj deceniji postignuto mnogo.

"Gledajući ovo u nekoj vrsti desetogodišnje perspektive, stigli smo veoma daleko. Imamo 33 sporazuma, tako da bi zaista trebalo da budemo na kraju ovog procesa. Tako da sam u tom smislu optimista da gospodin Lajčak i Escobar to mogu da iznesu. Ali ono što ovde nedostaje je povjerenje između dva lidera. Iskustvo mi govori da morate imati povjerenje između lidera. Treba da sjednete, ne samo na jedan dan u Briselu, već treba da sjednete danima i nedelјama zajedno i zaista razgovarate o najtežim stvarima", rekao je Westerlund.

O ubistvu Ivanovića: Moraju da se pojačaju napori da se počinioci strpaju u zatvor

Westerlund je rekao da je razočaran što nije urađeno više na otkrivanju počinilaca ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića, kako tog tako i ubistva njegovog saradnika (Dimitrija Janićijevića) koje se desilo četiri godine ranije.

"Proces je u rukama kosovskih vlasti i svakako se nadam da će moći da pronađu počinioce. Malo je izazovno to učiniti, s obzirom na trenutnu političku situaciju, ali mogu samo da naglasim da oni moraju da pojačaju napore da pronađu počinioce i strpaju ih u zatvor. To je imalo ozbilјne posljedice na situaciju, lokalnu političku situaciju u četiri opštine. Nјegov glas (Olivera Ivanovića) bi sada bio potreban, s obzirom na okolnosti sada i prošle godine", rekao je Westerlund.

Optimista po pitanju vizne liberalizacije

Švedska je 1. januara ove godine od Češke preuzela predsjedavanje Evropskom Unijom. Jedno od obećanja je bilo da će ova zemlja razmatrati aplikaciju za članstvo koju je Kosovo krajem godine podnelo.

"Švedska preduzima konsultacije sa članicama EU u Briselu da vidi kako bi to trebalo da uradimo. Glavno pitanje je zaista da li treba ili ne treba da podnosimo aplikaciju Evropskoj komisiji? To je glavno pitanje. Dakle, konsultujemo sve države članice, posebno one koje nisu priznale Kosovo. Moraćemo da vidimo gdje će nas ovo odvesti. Još uvijek sprovodimo ove konsultacije. U tome ćemo igrati veoma neutralnu i profesionalnu ulogu i saslušaćemo sve ostale države članice", naglasio je Westerlund.

Westerlund je izjavio da je optimista da će vize biti ukinute do kraja ove godine.

Ericson dolazi na Kosovo

Švedski ambasador je najavio brojna ulaganja svoje zemlje u razvoj Kosova, a jedna od novina je da će kompanija Ericson poslovati na Kosovu.

"Imamo našu razvojnu podršku do 30 miliona eura godišnje za Kosovo i fokus je tamo na životnoj sredini, demokratiji i lјudskim pravima, ekonomskom razvoju i mirnim dijalozima. Ali jedan od četiri stuba je ekonomski razvoj. Tako da zaista pokušavamo da podržimo ove državne institucije da privuku više investicija. Švedska kompanija Ericson je upravo pobjedila na tenderu za nadogradnju kosovske telekomunikacione mreže. Tako da su otvorili kancelariju ovdje u Prištini. Oni će otvoriti Centar za istraživanje i razvoj u Prištini u kome će biti zaposleno deset lјudi. Tako da sa velikim zadovolјstvom mogu da najavim da je ovaj istraživačko-razvojni centar veoma važan jer to može dovesti i do drugih investicija u budućnosti".

Podsjetio je i da je nedavno modni brend "H&M" otvorio svoje radnje na Kosovu i istakao da se Kosovo razvija, te da je ekonomija napredovala što se vidi po, kako je dodao, "izgradnji veleljepnih zgrada, restorana i drugih objekata".

Izvor: RTV Kim