‘Kosovo se već složilo’

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan kaže kako međunarodna zajednica zahtjeva od premijera Kosova da formira zajednicu srpskih opština.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ocijenio je da je imao konstruktivne razgovore s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje pitanja Kosova i istakao da bi se naredni susret pregovarača u Briselu mogao desiti uskoro.

Za Glas Amerike (VoA) je rekao da međunarodna zajednica zahtijeva od premijera Kosova Albina Kurtija da formira zajednicu srpskih opština (ZSO) te ističe da formiranje i pregovori o francusko-njemačkom prijedlogu “nisu u potpunosti povezani”.

Naglasio je da će ZSO biti formiran, sa ili bez volje Kurtija, koji je više puta kazao da neće formirati ZSO, jer, kako kaže, Kurti se ne mora složiti, jer se Kosovo već složilo.

‘Kosovo već složilo’

Na konstataciju da je Kurti više puta rekao da neće formirati ZSO, Escobar je poručio da “jedna osoba i jedna stranka ne mogu odustati od provođenja pravno obavezujućih tačaka”.

“Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi, tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi željeli vidjeti bolje odnose između Srba na sjeveru [Kosova] i ostatka zemlje”, kazao je Escobar.

Dodao je da međunarodna zajednica očekuje i zahtijeva od Kosova da formira ZSO.

Na pitanje da li to znači da će SAD to uraditi ako Kurti ne bude htio, Escobar je rekao da će SAD početi razgovor o tome, “nacionalni razgovor o tome šta ispunjenje te obaveze znači za narod na Kosovu”.

Kaže kako se “Kurti ne mora složiti” s tim, jer se “Kosovo već složilo”.

Escobar je ocijenio da nije pitanje da li je Kurti saglasan ili ne, već kako će to biti provedeno, a na konstataciju da ga Kurti neće provesti, kategorično je rekao “bit će realizirano”.

Uskoro novi susret u Briselu

Upitan da li je, ukoliko se formira ZSO, to način da se ohrabri Beograd da načini korak ka prihvatanju francusko-njemačkog prijedloga, Escobar je rekao da te dvije stvari nisu u potpunosti povezane.

“ZSO je postojeća obaveza i mora se formirati. Francusko-njemački prijedlog je veoma dobar prijedlog, koji objema zemljama omogućava napredak ka održivom miru. I na tome ćemo simultano raditi i potrebne su nam obje stvari”, poručio je on.

Na pitanje da li postoji datum sljedećeg susreta u Briselu, Escobar je kazao da formalno ne postoji, ali da se o tome razgovara i da bi se trebalo desiti “vrlo, vrlo uskoro”.