Evropsko-američka misija

Evropsko-američki tim diplomata očekivao je od premijera Kosova "bolje razumijevanje" za evropski prijedlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, rekao je nakon razgovora u Prištini u petak specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak.

Radi se o prijedlogu EU koji podržavaju Njemačka, Francuska i SAD, koji je predstavljen u septembru i decembru.

"Očekivali smo bolje mogućnosti razumijevanja ove ponude. Nadam se da ćemo doći do punog razumijevanja i korisnog potencijala ovog prijedloga. Nastavićemo da radimo na tome", rekao je kratko Lajčak novinarima.

Naveo je kako je razgovor sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem bio "iskren i otvoren" ali da u ovom trenutku ne može da otkriva više detalja.

Lajčak je naveo da ova posjeta pet stranih diplomata pokazuje da je međunarodna zajednica posvećena procesu normalizacije odnosa između dvije strane.

Evropsko-američki tim diplomata odmah nakon Prištine ide u Beograd na susret sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučućem takođe 20. januara.

U timu su uz Lajčaka specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, izaslanici Francuske Emanuel Bone, Njemačke Jens Plotner i po prvi put u delegaciji je italijanski izaslanik Francesko Talo, savjetnik premijera Italije.

Cilj posete je i da se pripremi održavanje naredne runde dijaloga na najvišem političkom nivou, koji vode premijer Kosova Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon sastanka sa Kurtijem u Prištini 20. januara, američki diplomata će se zajedno sa svojim evropskim kolegama sastati i sa Vučićem u Beogradu.