Nakon obilnih padavina

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova upozorio je da je, kao posljedica poplava, zabilježen porast vrednosti zamućenja u većini vodovoda i distributivnih mreža, zbog čega bi potrošači, pre korišćenja, trebalo da prokuvaju vodu.

Iz instituta kažu da zbog velike zamućenosti pojedinih izvora postoje poteškoće u prečišćavanju vode u određenim oblastima poput Prištine, u fabrici u Škabaju i u Drenasu, kao i u Mitrovici, u fabrici Šipoli i u fabrici u Balici u Vučitrnu, piše Koha.

Problem sa prečišćavanjem vode ima i regionalno preduzeće za vodosnabdjevanje Hidrodrini, na izvoru Bijelog Drima i Radavc i na izvoru Škoze u Juniku.

Isti slučaj je i sa preduzećem "Đakovica“, u regionu Đakovice, odnosno na izvorištu u Demjanu i Grčkoj, kao i u "Bifurkationi" u regionu Uroševca, a i u fabrici u Plešini i sistemu u Kačaniku.

„Voda u distributivnim mrežama iz ovih sistema, zbog povišenih vrednosti zamućenosti, nije u granicama očekivanog", navodi se u saopštenju Instituta.

Institut je preporučio potrošačima da se voda prije upotrebe prokuva, kao bakteriološka mjera bezbjednosti u situacijama sa povećanim zamućenjem resursa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore