Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku, Josep Borell, upozorio je da je Evropa u plamenu nakon rata u Ukrajini, čiji su se "udarni talasi" osjetili širom svijeta kada je riječ o visokim cijenama energije i hrane, prenosi Ekonomija onlajn.

„Naš komšiluk gori. Kriza u Moldaviji i Srbiji, Kosovu, Siriji, Libiji", rekao je on na događaju koji je organizovao Univerzitet IE u Madridu, prenosi španski medij "Evropa Press".

Borell se osvrnuo na riječi generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antónia Guterresa koji je upozorio na velike izazove s kojima se suočava svijet izvan Ukrajine i na potrebu da se prema svima njima postupa jednako.

Dodao je da se u vrijeme ruske okupacije Ukrajine odmah shvatilo da se "istorija promjenila", da se otvara "nova stranica", kao i da će zbog odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina posljedice osjetiti svi, posebno Ukrajinci.

U tom smislu je pozdravio brzu reakciju EU koja je do sada izdvajala vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini.

 "Računi su visoki, ali mnogo veći za Ukrajince koji gube mnogo ljudi i njihova zemlja se razara", kazao je.

"Moramo biti sigurni da će Ukrajina pobjediti", naglasio je Borell, koji je ukazao na problem zavisnosti od fosilnih goriva koja dolaze iz Rusije.

Istakao je da taj porblem nije počeo sa ratom, ali ga je rat pogoršao.

Borell dodaje da je cijena energije cijena slobode.

“Ukrajinci to plaćaju. Ono što smo imali je prevelika zavisnost od ruskog gasa”, priznao je Borell koji je rekao da je članicama EU, poput Mađarske ili Njemačke, Rusija gotovo jedini snabdevač.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online