Različita tumačenja sporazuma

Priština i Beograd ponovo različito interpretiraju ono na šta su pristali a posrednik u dijalogu između dve strane, Evropska unija, je dve strane pozvala da u potpunosti i bezuslovno poštuju sporazum i rešenje o registarskim tablicama iz novembra prošle godine.

Insistiraju na održavanje statusa "quo" sve dok se pitanje registarskih tablica ne reši u okviru dijaloga.

Ova reakcija dolazi nakon što je Kosovo 18. januara odlučilo da ne dozvoli kretanje vozila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koja su registrovana nakon postizanja dogovora, odnosno tokom decembra prošle godine.

Šta je dogovoreno?

Dogovor o registarskim oznakama, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija, je objavljen u vidu izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politku i bezbednost Josepa Borrella.

On je tada poručio da Kosovo odustaje od procesa preregistracije na kosovske tablice a da Srbija više neće izdavati nove.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je 2020. godine donelo odluku da se registarske tablice ne menjaju, odnosno trajne su osim u slučaju da se izgube, oštete ili budu ukradene.

Pre te odluke, u Srbiji su se tablice menjale zajedno sa saobraćajnom dozvolom koja je važila devet godina.

Takođe, tablice u Srbiji se menjaju ako vlasnik promeni mesto boravka, što znači da građani na severu ne mogu da kupuju nova vozila i registruju ih na KM tablice.

Međutim, u izjavi Borelja od novembra prošle godine nije jasno precizirano šta će biti sa obnovom registracije, koja se vrši svake godine.

Procenjuje se da na severu Kosova ima oko 10. 000 autombila registrovanih na KM tablice.

Šta je uradila Srbija?

Vlada Srbije je 6. decembra donela uredbu na osnovu koje se vozilima sa 'KM' (Kosovska Mitrovica) tablicama dozvoljava da saobraćaju bez registracione nalepnice, odnosno službenim licima treba da pokažu samo polisu osiguranja i potvrdu o tehničkom pregledu.

U toj uredbi piše da se važenje nalepnice "produžava" do postizanja konačnog sporazuma sa Kosovom o registarskim tablicama.

S druge strane, Kosovo tvrdi da Srbija na taj način obnavlja registraciju za KM tablice i da je to u suprotnosti sa dogovorom iz Brisela.

Odgovor Kosova

Tako je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) rekao da se neće dozvoliti da vozila koja su obnovila registraciju na KM tablice tokom decembra prošle godine uđu ili saobraćaju na teritoriji Kosova.

On je naveo da je Policija Kosova registrovala takve automobile na dva granična pelaza na severu Kosova, te da se oni više neće tolerisati jer su "nelegalni u skladu sa sporazumom".

Tumačenje EU

Portparol EU Peter Stano je potvrdio da je EU primila k znanju odluku Srbije od 6. decembra prošle godine - da se neće obnavljati registarske nalepnice za KM tablice.

"Razumemo da se obnavljanje osiguranja i tehnički pregled odnosilo na vozilo a ne na registarsku tablicu, te se kao takvo ne može smatrati obnavljanjem registarske tablice", naglasio je portparol EU.

Rekao je i da sva pitanja o tumačenju onoga što je dogovoreno 23. novembra treba razmotriti u okviru dijaloga koji vodi EU a ne "nekoordiniranim delovanjem na terenu, što bi moglo dodatno da destabilizuje ionako krhku tamošnju situaciju".

Chollet: Želimo da se odmaknemo od kriza

Viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Chollet je u intervjuu za RSE 19. januara rekao da je poslednja odluka Vlade Kosova "korak koji nismo želeli da vidimo".

"Kada sam prošle nedelje bio u poseti regionu (Zapadnog Balkana), vrlo sam jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države, u saradnji sa evropskim partnerima, žele da izađu iz krizne diplomatije – mi samo idemo iz jedne krize u drugu – i da idemo napred u dijalogu koji vodi i posreduje EU, ka normalizaciji koja se zasniva na međusobnom priznanju", rekao je Chollet.

Dodao je da koraci koje je u poslednja 24 sata povukla Priština, "nisu u skladu ni sa slovom, ni duhom sporazuma krajem novembra, kojim je izbegnuta prethodna kriza".

Chollet je naglasio da nijedna strana sada ne bi trebalo da preduzima jednostrane akcije.

Radio Slobodna Evropa se obratio Vladi Kosova sa upitom da prokomentariše navode EU i SAD, te da li je uzela u obzir sugestije Cholleta od pre nedelju dana, kao i da li postoji rizik od izazivanja nove krize na severu.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Dvostruki standardi?

Ehat Miftaraj, izvršni direktor Kosovskog instituta za pravdu, ocenjuje da Srbija "zloupotrebljava" dogovor iz novembra prošle godine, te dodaje da uredbom o produžetku registracije za KM tablice negira postignuti dogovor.

Prema njegovoj oceni, Srbija je na taj način "zloupotrebila" i Evropsku uniju.

"Nažalost, Evropska unija, u cilju postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, pokušava da održi neku vrstu statusa kvo, na štetu Kosova. To su dvostruki standardi. Toleriše Srbiju i uredbu iz decembra prošle godine (koju je donela Vlada Srbije) uopšte ne smatra jednostranom akcijom. Ne smatra jednostranom akcijom ni izdavanje dokumenata na osnovu kojih se na neki način nastavlja registracija trenutnih tablica", kaže Miftaraj.

S druge strane, Vladu Kosova krivi što nije odmah reagovala kada je Vlada Srbije donela uredbu decembra 2022.

"Nažalost, kosovska strana nije pravilno analizirala proces, proceduru polise osiguranja i registracije automobila, koje izdaje (Srbija) za teritoriju Kosova. Kosovo nije razumelo sve to. Srbiji je bilo lakše da manipuliše. Ali, neosporna je činjenica da se u ovom slučaju obmanjuje i Evropska unija", kaže on.

Da li je izvesno ukidanje KM tablica?

S druge strane, Dušan Janjić ocenjuje da je ukidanje KM tablica sasvim izvesno i da građani sa severa Kosova treba da budu upoznati "sa onim šta ih čeka", kako ponovo ne bi došlo do destabilizacije.

"Na ovaj način šta god da dogovore, najidelanije rešenje da pronađu, naići će na žestok otpor slojeva javnosti. To je na žalost realnost. A kada je realnost takva mora biti, mnogo više informisanosti, objektivnije i što manje političke zloupotrebe i propaganda", kaže Janjić i dodaje da sada ostaje da se vidi da li će Beograd novonastalu situaciju upotrebiti za "političko propagandnu krizu kako bi odložio termin za postizanje konačnog dogovora".

Pitanje registarskih oznaka, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija a zvanična Priština smatra nelegalnim, izazvalo je tenzije i krajem jula 2022., uoči početka preregistracije na RKS (Republika Kosovo) tablice.

To pitanje je početkom novembra uslovilo i istupanje Srba iz kosovskih institucija a nakon što je direktor Policije Kosova za region sever, Nenad Đurić, suspendovan jer je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji.

Ukidanje srpskih tablica za gradove na Kosovu Beograd je prihvatio sporazumom o slobodi kretanja, postignutim u okviru dijaloga. U srpskim sredinama južno od Ibra one su ukinute pre desetak godina ali su se na severu Kosova tolerisale.