Poštovanje sporazuma

Evropska unija (EU) je pozvala Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bezuslovno poštuju sporazum i rješenje o registarskim tablicama iz prošle godine i da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da destabilizuje situaciju.

Nakon intervencije međunarodne zajednice, Kosovo je u novembru odustalo od preregistracije vozila sa oznakama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija u RKS (Republika Kosovo). Srbija se obavezala da neće više izdavati nove registarske tablice.

"Dogovor uključuje za Kosovo uzdržavanje od bilo kakvih daljih prinudnih radnji protiv vlasnika vozila sa registarskim oznakama KM i efektivno održavanje status-quo sve dok se to pitanje ne bude moglo rešiti u dijalogu na održiv način. A to je uključivalo i da Srbija ne izdaje nove KM tablice", precizirao je portparol EU Peter Stano 19. januara.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla dan pre, 18. januara, objavio je da je Policija Kosova identifikovala na više graničnih prelaza automobile sa "KM" (Kosovska Mitrovica) tablicama, registrovane u decembru 2022. godine. Srbiju je optužio za kršenje sporazuma.

Registracija se odosi na vozilo, kaže Stano

Portparol EU Stano je potvrdio da je i EU primila k znanju odluku Srbije od 6. decembra prošle godine - da se neće obnavljati registarske nalepnice za KM tablice.

"Razumemo da se obnavljanje osiguranja i tehnički pregled odnosilo na vozilo a ne na registarsku tablicu, te se kao takvo ne može smatrati obnavljanjem registarske tablice", naglasio je portparol EU.

On je pozvao sve strane da ispoštuju sporazum, da se fokusiraju na normalizaciju odnosa na osnovu predloga EU.

Sva pitanja o tumačenju onoga što je dogovoreno 23. novembra, poručio je, treba da razmotre u okviru dijaloga koji vodi EU a ne "nekoordiniranim delovanjem na terenu, što bi moglo dodatno da destabilizuje ionako krhku tamošnju situaciju"

Komentarišući odluku kosovskih vlasti, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković optužio je Kosovo da pokuša da izazove krizu i nove tenzije.