Bivši ministar spoljnih poslova

Bivši ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj rekao je da za Vladu Kosova koju predvodi Albin Kurti nije bio prioritet da obezbjedi nova priznanja, ali ni da sačuva priznanja koja su obezbjeđena ranije, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoxhaj je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da su kosovske institucije podbacile čak i pred kampanjom Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

„Vlada Kurtija je od dana kada je izglasana pokazala da nema plan, volju i ambiciju da se bavi bilo kakvim poslovima u spoljnoj politici, a priznanje nije prioritet. Siguran sam da čak i u promjenjenom međunarodnom kontekstu, ne bi bilo moguće obezbjediti 10 do 15 priznanja godišnje, koja sam ja obezbjedio dok sam bio ministar spoljnih poslova zahvaljujući radu mojih kolega u Vladi, ali sam siguran da bi zemlja mogla da dobije pet do sedam priznanja svake godine. Da bi se tako nešto desilo, Ministarstvo spoljnih poslova bi trebalo da napravi strategiju kao što sam ja uradio 2011. godine, koja bi morala da uključi zemlje koje su blizu priznavanja Kosova, zemlje koje imaju neutralan stav u odnosu na nezavisnost Kosova, i zemlje koje su protivnici, i za svaki slučaj treba napraviti potpunu analizu kakve su stavove imali u januaru ove godine i šta su imali u prošlosti“, rekao je Hoxhaj.

Što se tiče postupaka Srbije, Hoxhaj preporučuje "posetu zemljama koje su u riziku da povuku priznanje Kosova".

„Trebalo bi da napravimo dokument, koji treba da obuhvati radnje koje je Srbija preduzela u posljednjih nekoliko godina, koje su zemlje Srbi posjetili, sa kojim ljudima su razgovarali i tako dalje, a zatim da izađemo sa analizom punom svih države koje su priznale Kosovo, da vidimo koje su bile posljednje posjete“, kaže Hoxhaj.

Hoxhaj dodaje da uprkos svemu predsjednica Osmani, premijer Kurti i ministarka Gërvalla-Schwarz ostaju u Prištini, odlaze s vremena na vrijeme na neku međunarodnu konferenciju, više pričaju o evropskoj geopolitici i onome što se dešava u Ukrajini i ruskoj agresiji, prije nego da preuzmu konkretne mjere za zaštitu vitalnih interesa Kosova.

Povodom odbijanjem američkog projekta o gasovodu, Hoxhaj kaže da je "Kosovo time izgubilo važne beneficije koje bi ojačale njegov međunarodni subjektivitet, kao i da je time izgubilo mogućnost priznanja od strane Grčke".

„Dugo se bavim spoljnom politikom, otkako sam prvi put bio dio kosovske delegacije koja je pregovarala o nezavisnosti Kosova u okviru Ahtisaarijevog procesa. Znam i šta je Grčka razmišljala, a danas sam u komunikaciji sa grčkim premijerom. Dobro je što se Grčka trudi da poveže svoje političke i ekonomske interese sa Kosovom, ali ne mislim da je Vlada Kosova uspjela da stvori zamah da od Grčke dobije priznanje. Da li je američki projekat gasovoda uspio da usmjeri Grčku da bude otvorenija za priznavanje Kosova, nesumnjivo“, rekao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online