Diplomatska ofanziva

U sjedištu EU u Briselu zvanično je potvrđeno da će krajem ove nedjelje Kosovo i Srbiju posjetiti delegacija na čelu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

„Mogu da potvrdim da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ove nedjelje otputovati u region“, rekao je Peter Stano, portparol EU.

„Ovo je u njihovim stalnim naporima da unaprede dijalog koji vodi EU i u ime visokog predstavnika Josepa Borella“.

Stano je rekao da će specijalni emisar ovog petka posjetiti Kosovo i Srbiju.

On će se sastati sa premijerom Kurtijem, a zatim će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Vučićem, kako bi razgovarali o narednim koracima u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je on.

„A tokom ove posjete, specijalnog izaslanika EU će pratiti glavni spoljnopolitički savjetnici francuskog predsjednika, njemačkog kancelara i italijanskog premijera, kao i zamjenik pomoćnika američkog sekretara Gabriel Escobar.

Ova posjeta se odvija u okviru posjeta koje su nedavno realizovane u regionu, a koje imaju za cilj stvaranje uslova za organizovanje nove runde dijaloga na najvišem političkom nivou.

Iako još nema određen datum za sljedeći sastanak lidera, briselski zvaničnici potvrđuju da i dalje namjeravaju da se takav sastanak održi tokom ovog mjeseca.

U međuvremenu, to je prvi put da se delegaciji koja će posjetiti Prištinu i Beograd pridružuje diplomata iz Italije.