Određeno je da vrijednost koeficijenta preko kojeg se određuju plate javnih funkcionera bude 110 eura. To se desilo nakon više od mesec dana od usvajanja Zakona u Skupštini Kosova.

Ovo saznaje Demokracia.com od svojih izvora u Vladi Kosova.

Vlada Kosova je saopštila da se očekuje da će vrijednost koeficijenta biti utvrđena u januaru ove godine, a da će stupiti na snagu u februaru. Ova vrijednost će se utvrditi na osnovu ukupnosti koeficijenata raspoređenih Zakonom o platama.

Što se tiče određivanja vrijednosti koeficijenta, na Kosovu je bilo mnogo prijedloga. Očekivalo se da će vrijednost koeficijenta biti najmanje 120 eura, ali je bilo zahtjeva i da se poveća do 150 eura.

Podsjećamo, Zakon o platama je već objavljen u Službenom glasniku.

Najveći koeficijent će biti za platu predsjednika države sa 18,0, zatim predsjednika Ustavnog suda 17,5, predsjednika Skupštine Kosova 17, premijera 17 i ostale kategorije.

U članu 7. Zakona takođe je navedeno kako će se obračunati plata.

Prema tački 3. ovog zakona: „Vrijednost osnovne plate (v), za rad u punom radnom vremenu, izračunava se množenjem koeficijenta po radnom satu (x), sa satima ostvarenim tokom mjeseca (y) , sa novčanom vrijednošću koeficijenta (z).



Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da bi vrijednost koeficijenta mogla biti utvrđena u januaru.

“Uzeli smo više vremena nego što je trebalo. S obzirom na prvo iskustvo koje je bilo odbijeno prvi put, nismo željeli žuriti. Ukupno je 745 miliona eura. Za nas je početna tačka cjelina, a ne dio, ne element. Vrijednost koeficijenta nemamo kao polaznu tačku, već kao cjelinu. U januaru će biti odlučeno o vrijednosti koeficijenta”, rekao je on.

Osim toga, dodao je isti, može stupiti na snagu od 1. februara 2023. godine.

“Ne možemo Zakonom o platama odrediti koeficijent, nego budžetom. Molim vas za malo strpljenja, upravo u januaru 2023.”, rekao je šef izvršne vlasti.

Zakon o platama je usvojen u decembru 2022. godine u Skupštini Kosova. U sali je bilo 85 poslanika, od kojih su 63 glasala za Prijedlog zakona o platama.

Opozicione stranke uopšte nisu učestvovale u glasanju, ali su bile prisutne u raspravi o ovom zakonu.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net