Politički analitičar

Intenziviranje diplomatije SAD i EU u dijalogu Kosova i Srbije nastaviće se sve dok strane ne postignu dogovor, smatra politički analitičar Artan Muhaxhiri, dodajući da će se u narednom periodu pojačati pritisak na Kosovo i Srbiju, prenosi Lajmi.

Muhaxhiri je, povodom informacije da će specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak posjetiti Kosovo i Srbiju, ocjenio da se intenziviranje međunarodne diplomatije vrši isključivo sa ciljem postizanja konkretnih dogovora, koji utiru put konačnom dogovoru Srbije i Kosova.

"Međunarodni pritisak će se povećati i na premijera Albina Kurtija i na predsjednika Aleksandra Vučića, tako da se očekuje intenziviranje posjeta i sastanaka kako bi se postigli konkretni dogovori na putu postizanja konačnog sporazuma", rekao je Muhaxhiri.

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila navela je da je Kosovo spremno za postizanje konačnog sporazuma, ali da je teško govoriti o određenim rokovima.

"Teško govoriti o datumima i rokovima. Možemo govoriti o našoj spremnosti da što pre postignemo konačan dogovor, dok za drugu stranu ne možemo da dajemo garancije, jer je riječ o strani koja do sada, ne samo da nije sprovodila dogovore, već smo se suočavali i sa tenzijama sa nihove strane kada je riječ o teritoriji Kosova“, rekla je Kusari-Lila.

Kako prenose mediji, očekuje se da u petak specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar ponovo posjete Kosovo, a potom i Srbiju.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net