Izvršioci i nalogodavci još uvijek nepoznati

Peta godišnjica od ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića obeležena je u ponedeljak ujutro ispred prostorija stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici, gde je ubijen.

Nekoliko desetina prijatelja i poštovaoca Ivanovića prvim pomenom u vreme kada je izvršen atentat, u 8.15 zapalili su sveće. Prva je to učinila supruga ubijenog Olivera Marina Ivanović.

U ime porodice i prijatelja obratio se prijatelj Dejan Nedeljković i zahvalio prisutnima. Rekao je da neće davati izjavu, jer su za pet godina rekli sve što su mogli da kažu vezano za ubistvo. Pozvao je na minut ćutanja u znak poštovanja, ali i da simbolično ukažu na ćutanje u slučaju ovog ubistva.

"Razlog minuta ćutanja je i da ukažemo na one koji ćute pet godina a znaju mnogo više od nas, i o ubistvu i nalogodavcima i počiniocima. Prevashodno mislim na pravosuđe Kosova i vlast na Kosovu, na pravosuđe Srbije, koje vodi paralelni postupak i vlast u Srbiji a takođe na međunarodnu zajednicu koja pet godina ćuti na sve ovo što je sramno", rekao je Nedeljković.

Pored više desetina građana, pomenu su prisustvovali i predstavnici Narodne stranke, Lokalnog fronta, kampanje pokreta " Kreni promeni", ali i lokalni opozocioni političari Aleksandar Arsenijević i Nebojša Jović, advokati ubijenog Ivanovića Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović, predsednik Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici u ostavci Nikola Kabašić.

Policija Kosova obezbeđivala je skup u neposrednoj blizini mesta ubistva gde su građani odali poštu Ivanoviću.

Građanska inicijativa Sloboda demokratija pravda (SDP) obeležava pomen u 10 časova na istom mestu.

Ni posle pet godina, izvršioci, kao i nalogodavci još uvek nisu poznati.

Po trećoj optužnici postupak se vodi pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optuženima za umešanost u ubistvu Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici

Bio je nosilac liste "Sloboda demokratija pravda - Oliver Ivanović" na kosovskim lokalnim izborima, koji su održani novembra 2017. godine, par meseci pre njegovog ubistva.

Tokom predizborne kampanje za te lokalne izbore, zbog zastrašivanja Srba na severu Kosova, četvoro kandidata sa njegove liste se povuklo a njemu je u Severnoj Mitrovici zapaljen i automobil.

Nedeljko Spasojević (policijski službenik), Marko Rošić (građanin Severne Mitrovice), Silvana Arsović (sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića), Dragiša Marković (policijski službenik), Žarko Jovanović (policijski službenik) i Radeta Basara (policijski službenik) su osobe protiv kojih je podignuta optužnica.

Po nalogu kosovskog Specijalnog tužilaštva, Policija Kosova je 19. oktobra uhapsila osobu M.M. iz srpske zajednice pod sumnjom da je bio član "organizovane kriminalne grupe" koja se dovodi u vezu sa ubistvom srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića.

U vezi sa ubistvom se dovode i Željko Bojić (bivši šef operative Policije Kosova za region sever), Milan Radoičić (potpredsednik Srpske liste) i Zvonko Veselinović (biznismen). Protiv njih nije podignuta optužnica jer su bili u bekstvu kada je kosovsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao "vođe kriminalne grupe", koja je planirala ubistvo političara Olivera Ivanovića.

Međutim, za Milanom Radoičićem je marta 2021. godine povučen nalog za hapšenje bez ikakvog objašnjenja.