Zapad ima uticaj

Bivši diplomata, a sada istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta Kembridž Timothy Less smatra da postoji snažan međunarodni pritisak da se postigne sporazum između Kosova i Srbije koji uključuje formiranje Zajednice srpskih opština u zamjenu za priznanje Kosova od strane Srbije.

„Znamo šta oni žele – u slučaju Srbije, da osnuju Zajednicu srpskih opština bez priznavanja Kosova. A u slučaju Kosova, priznanje od strane Srbije bez osnivanja ZSO. Znamo da postoji veliki diplomatski pritisak na Srbiju i Kosovo da pristanu na sporazum koji podrazumeva osnivanje ZSO u zamjenu za srpsko priznanje Kosova, praktično kratkoročno i formalno dugoročno. I znamo da Zapad ima uticaj na obe strane, da odobri ili uskrati članstvo u EU”, rekao je Less za "Gazeta Express".

Less smatra da postoji  mogućnost da Srbija prihvati sporazum koji se zasniva na ideji da prizna Kosovo.

„S obzirom na to, Vlada u Srbiji je posljednjih dana nagovjestila spremnost da postigne dogovor na osnovu ideje o priznanju u zamjenu za autonomiju sjevera Kosova. Vučić je govorio o svojoj nemogućnosti da se suprotstavi velikim silama i o spremnosti da se postigne kompromis pod uslovom da to ne bude poniženje za Srbiju. On je javno spekulisao u vezi promjene Ustava Srbije. Takođe je najavio da se više neće kandidovati, što je znak da se sprema na nepopularan korak. U međuvremenu, Brnabić je ponovila da želi da Srbija uđe u EU, za šta je preduslov priznanje Kosova”, rekao je Less.

Less napominje da ukoliko je Srbija voljna da postigne sporazum koji uključuje priznanje, onda će njen konačni uspjeh zavisiti od volje vlade na Kosovu da uspostavi ZSO.

"To bi očigledno bilo u suprotnosti sa onim što je gospodin Kurti rekao i uradio u prošlosti, a on to ne bi prihvatio rado. Međutim, ako vlada to odbije, onda će zahtjev Kosova za članstvo u EU biti odbijen. Potencijalno bi SAD mogle da pokušaju da izazovu pad vlade, kao što se dogodilo 2020. Zapad bi takođe mogao da udovolji naporima Srbije da izvrši pritisak na Kosovo, na primjer, dozvoljavajući Srbima da nastave bojkot institucija“, dodao je on.

Ipak, kako dodaje Less, postizanje političkog sporazuma na visokom nivou samo je jedan dio jednačine,  jer će za svaki mogući dogovor biti potrebna saglasnost naroda.

„Istraživanja u Srbiji dosljedno pokazuju snažno protivljenje priznavanju Kosova i nedostatak povjerenja i interesa za pridruživanje EU – s dobrim razlogom s obzirom na to da je EU organizacija u opadanju koja je očigledno veoma slaba i podjeljena u vezi prijema novih članica, i više puta je pokazala svoje oklevanje da to učini. Slično, na Kosovu je javnost jasno dala do znanja da se protivi osnivanju ZSO, posebno ako ona ne dolazi sa jasnom garancijom trenutnog priznanja nezavisnosti Kosova i članstva u UN“, rekao je bivši diplomata.

Prema Lessovim riječima, uspjeh bilo kojeg ovogodišnjeg sporazuma može uticati na prirodu ZSO, koja još nije utvrđena.

„Srbija će se definitivno zalagati za veću autonomiju za sjever Kosova – možda nešto slično Republici Srpskoj – a Kosovo će zahtjevati relativno slabu autonomiju. Kompromis, ako je uopšte moguć, vjerovatno će biti nešto između”, naglasio je Less.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express